Έσοδα 25 δισ. ευρώ απ΄το πρόγραμμα Helios

Έσοδα της τάξεως των 20-25 δισ. ευρώ για διάστημα 25 ετών αναμένεται να αποφέρει στο Eλληνικό Δημόσιο το «Project Hλιος» και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την απομείωση του δημόσιου χρέους, είτε μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων είτε με απευθείας αποπληρωμή.
Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια συνέντευξη Tύπου που.....
έδωσε με την εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς
Οργανισμού Ενέργειας, Μαρία βαν ντερ Χέβεν, για την παρουσίαση της έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας την απόφαση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στο κείμενο της οποίας γίνεται ονομαστική αναφορά στο «Project Hλιος», ως ένα από τα μέσα για την εξασφάλιση επιπλέον 15 δισ. ευρώ πέραν των 50 δισ. που προβλέπεται να προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα και αφαιρεί ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη σε πιο σταθερό περιβάλλον. Η ευρωζώνη γυρίζει σελίδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συστηματικά της προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το ύψος επένδυσης για την υλοποίηση του «Project Hλιος», που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 MW από φωτοβολταϊκά, θα φθάσει στα 20 δισ. ευρώ (2 εκατ. ευρώ ανά εγκατεστημένο MW). Στο κόστος της επένδυσης θα πρέπει να περιληφθεί και η κατασκευή των δικτύων ενώ τα έσοδα (με βάση τις τιμές αγοράς της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία) υπολογίζονται έως 80 δισ. σε βάθος 25ετίας. Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα (καθώς το ελληνικό κράτος θα εισφέρει τη γη, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πιθανά φορολογικά κίνητρα) εκτιμάται σε 30%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει είτε σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από το πρόγραμμα ώστε να μειωθεί άμεσα το χρέος, είτε θα εισπράττει κάθε χρόνο τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας τα οποία επίσης θα διατίθενται για την απομείωση των υποχρεώσεων της χώρας.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής, που ξεκίνησε πέρυσι και θα ολοκληρωθεί το 2013. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Μάλιστα η επιχείρηση έχει ήδη ζητήσει αύξηση των τιμολογίων για το 2012 κατά 19%. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του τομέα της ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

• Εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και πρόσθεσε ότι για την αγορά της ΔΕΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar και το Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα