ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Προς:
Το Υπουργείο Οικονομικών:
1. Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης , κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
2. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου
3. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ .Φίλιππο Σαχινίδη
§ Υπουργό Ανάπτυξης ,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ,κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
§ Τον αξιότιμο κ. Υπουργό Εσωτερικών
§ Τον αξιότιμο κ. Υπουργό Εθνικής Αμύνης
§ Τον αξιότιμο κ. Υπουργό Τύπου & Μ.Μ.Ε.
§ Τον αξιότιμο κ. Υπουργό Υγείας και....
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
§ Την αξιότιμη κ. γ.γ. του
Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς,των Κινημάτων και της Οικολογίας
§ Την αξιότιμη κ. Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο Άρμα Πολιτών
§ Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο των Οικολόγων Πράσινων
§ Τους αξιότιμους-ες κ.κ.βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Θέμα: «Προτάσεις και διαβούλευση για την αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων».

Αξιότιμοι κύριοι,
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει τις σκέψεις του για νέα αναδιάρθρωση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων εντός του τρέχοντος έτους. Εάν αυτή πραγματοποιηθεί, θα προστεθεί σε ευάριθμες άλλες μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μόλις ετών.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχής διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών (πολιτείας, καπνοβιομηχανίας και εισαγωγέων, χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου). Τη διαβούλευση αυτή επέβαλε η αδυναμία της αγοράς να απορροφήσει τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε σχέση με τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, με μοναδικά θύματα τους πλέον αδύναμους κρίκους, τους λιανεμπόρους καπνοβιομηχανικών προϊόντων (περίπτερα και καταστήματα ψιλικών). Επανειλημμένως επισημάνθηκε η αδήριτη ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας τους, με σκοπό και την ομαλοποίηση της αγοράς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν συμβεί.

Οι παλινωδίες στην ρύθμιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης οφείλονται στην αποτυχία της διαβούλευσης να αναδείξει το αναγκαίο σημείο ισορροπίας όλων των εμπλεκομένων για την αποκατάσταση της αγοράς. Φόντο της διαβούλευσης αυτής είναι η συρρίκνωση της αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων από την εξοντωτική φορολόγηση και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κρυφή πρόθεση όσων συνδιαλέγονται η επέκταση της θέσης τους στην αγορά σε βάρος των άλλων και η επίρριψη των επιπτώσεων της συρρίκνωσης σε αυτούς. Μόνιμα θύματα είναι οι λιανοπωλητές, με δεκάδες περίπτερα κλειστά ή να υπολειτουργούν, επειδή στο στους ανταγωνισμούς αυτούς δεν έχουν καμία απολύτως δύναμη να επιβληθούν.

Συμμετείχα στις διαβουλεύσεις αυτές στο πλευρό σωματείων των λιανοπωλητών καπνοβιομηχανικών προϊόντων, με σεβασμό στο ρόλο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα