Επέτειο της «Μάχης της Κονίτσης»

Ομιλία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Κονίτσης

Σεβασμιότατε, Αγωνιστές-αγωνίστριες της «Μάχης της Κονίτσης», κύριε τ. βουλευτά, Κύριοι εκπρόσωποι πολιτικών αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης,Κύριοι εκπρόσωποι εθνικών οργανώσεων και συλλόγων, κυρίες και κύριοι.

Η Επέτειος της «Μάχης της Κονίτσης» μας συγκέντρωσε και εφέτως στην ακριτική μας πόλη , για...........
να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σ΄ εκείνους, που με την θυσία τους κράτησαν τον τόπο τούτο αλλά και όλη την Ελλάδα
ελεύθερη. Και πρέπει να διακηρύξουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι την εκδήλωση αυτή την κάνουμε όχι σαν «γιορτή μίσους», όπως την αποκαλούν κάποιοι, αλλά για να δείξουμε σε όλους, και κυρίως στη νέα γενιά, ότι εμείς τιμούμε αυτούς που έπεσαν «για του χριστού τη πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Τιμούμε όλους εκείνους, που ο καθένας από τη δική του σκοπιά, συνέβαλαν στο να νικήσει η αλήθεια, στον ανελέητο εκείνο αγώνα του μαρξιστικού ολοκληρωτισμού, που ήθελε δια της βίας να επιβληθεί.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τριπλή κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων τον Οκτώβριο του 1944 ήταν δραματικά για τη χώρα μας. Το ΚΚΕ, κόμμα «του εγκλήματος και της προδοσίας» όπως το αποκαλούσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, είχε οργανώσει την κατάκτηση της εξουσίας σε τρείς γύρους. Ο πρώτος γύρος ήταν η συγκρότηση του ΕΑΜ στην κατοχή, η οργάνωση του κομμουνιστικού στρατού του ΕΛΑΣ και η διάλυση των εθνικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής. Ο δεύτερος γύρος ήταν το αιματηρό κίνημα του Δεκεμβρίου 1944. Μετά την καταστολή του κινήματος και τη συμφωνία της Βάρκιζας ( 12 Φεβ 1945 ) η Σοβιετική Ένωση και το ΚΚΕ οργάνωσαν την κατάκτηση της Ελλάδος με τα όπλα. Ήταν ο τρίτος γύρος.

Το ΚΚΕ, καίτοι με απατηλό ελιγμό φάνηκε να αποδέχεται τη συμφωνία της Βάρκιζας, ύπουλα και συνωμοτικά άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας να προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο. Απέκρυψε τον οπλισμό, ανασυγκρότησε τους συνωμοτικούς πυρήνες στις πόλεις και τα χωριά, και επιδόθηκε σε δολιοφθορές, δολοφονίες εθνικών αγωνιστών και επιθέσεις εναντίον απομονωμένων τμημάτων της Χωροφυλακής και του Στρατού, που μόλις τότε είχε αρχίσει να ανασυγκροτείται. Συγχρόνως, παρέμεναν διεσπαρμένες σε όλες τις ορεινές περιοχές ένοπλες ομάδες από σκληρά στελέχη του ΕΛΑΣ, που προετοίμαζαν το έδαφος για την υποδοχή 8.000 φυγόδικων εγκληματιών , που είχαν εγκατασταθεί στο Μπούλκες, κοντά στα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, και εκπαιδεύονταν εντατικά για να αποτελέσουν τα στελέχη του λεγόμενου «Δημοκρατικού» Στρατού.

Την 25η Δεκεμβρίου 1947 πολυάριθμες κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον της πόλης της Κονίτσης, με την βεβαιότητα ότι θα την καταλάβουν, ώστε να έχουν την έδρα για την ψευτοκυβέρνηση τους, πράγμα που θα είχε και σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγχρόνως ο Ρ/Φ σταθμός του «Δημοκρατικού Στρατού» ανήγγειλε ότι σχηματίσθηκε «κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας», με την εξή
Keywords
Τυχαία Θέματα