ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ: Ένα άρθρο για την οικονομία ηλικίας 26 ετών... (όταν δημοσιεύθηκε, τώρα βαδίζει προς τα 27 έτη…)

Το άρθρο αυτό είχε εκφωνηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης το 1985 από τον τότε δημοτικό σύμβουλο και αργότερα Δήμαρχο Νέας Σμύρνης Γιώργο Σιότροπο Οικονομολόγο ιδρυτή και Καθηγητή των Σχολών ΩΜΕΓΑ.

«ΑΚΡΙΒΕΙΑ»
Οκτώβριος 1985

«Η πολιτική είναι αναίμακτος πόλεμος και ο πόλεμος αιματηρά πολιτική.
Παραίτηση της Κυβερνήσεως με ψήφισμά του, ζήτησε ο Γιώργος Σιότροπος από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης κατά τη .....
διάρκεια συζήτησης του θέματος σχετικά με τα τελευταία μέτρα λιτότητας. Η
ομιλία του κ. Σιότροπου έχει ως εξής:

Κύριοι συνάδελφοι,

ο Καρτέσιος είχε πει ότι «όταν κάτι έχει διατυπωθεί πλήρως, το να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε μερικές φράσεις είναι περιττό». Ο μεγάλος δάσκαλος του χθες του σήμερα και του πάντοτε Αριστοτέλης, είχε διατυπώσει τα πάντα σε 4 έννοιες:

1. ο σκοπός της επιστήμης είναι η γνώση,
2. ο σκοπός της θρησκείας είναι η ηθική και ο σκοπός της φιλοσοφίας είναι η κοσμοθεώρηση της ζωής. Η δε πολιτική, ενώνει και κατευθύνει αυτές.

Έτσι και στο σημερινό θέμα που έχουμε προς συζήτηση, πρέπει να πάρουμε ως μπούσουλα την Επιστήμη και ειδικά την οικονομική που μας λέει πότε μια χώρα εξαρτάται από τις άλλες. Οι 4 δείκτες εξαρτήσεως είναι, να δούμε πόσες εισαγωγές έχουμε, πόσες εξαγωγές, ποιο είναι το ξένο κεφάλαιο που υπάρχει στη χώρα και το μιμητικό, ή υποδειγματικό αποτέλεσμα που είναι η άσκοπη διαρροή συναλλάγματος λόγω μιμήσεως.

Στο τέταρτο στοιχείο, πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια να αγοράσει ο κόσμος ελληνικά προϊόντα, αλλά το μήνυμα γελοιοποιήθηκε και δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Εάν ο σημερινός Πρωθυπουργός, ή οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός, πει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο λαό του σε παρόμοια κρίση, «τι θέλετε δηλαδή να απολύσω 100.000 δημόσιους υπαλλήλους ή να εργαστείτε μια μέρα για το κράτος;», ο πειθαρχημένος Ιαπωνικός λαός δέχτηκε να δουλέψει για το Κράτος γιατί έχει μάθει να πειθαρχεί, εμείς έχουμε ένα λαό που έχει μάθει μόνο να ζητά, όποιος πρωθυπουργός τολμήσει να κάνει παρόμοια πρόταση, έχει πέσει.

Κύριοι συνάδελφοι,

με τα λόγια που θα σας πω επισημαίνω, δεν διακονώ τις ιδεολογικές θέσεις κανενός κόμματος, διακονώ μόνο τις θέσεις του λαού.

Δεν είμαστε οικονομολόγοι – τεχνοκράτες. Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού. Γι΄ αυτό δεν ανήκει σε εμάς η οικονομολογική διερεύνηση των πρόσφατων Κυβερνητικών μέτρων. Ούτε δικό μας έργο είναι η τεχνοκρατική τους ανάλυση. Άλλωστε η ουσία του θέματος δεν είναι η τεχνική. Είναι πολιτική. Μάλιστα κύριοι επαναλαμβάνω: η ουσία του θέματος είναι πολιτική. Και με αυτήν την ουσία έχουμε κάτι παραπάνω από δικαίωμα να ασχοληθούμε. Έχουμε καθήκον. Διότι τι είδους εκφραστές της λαϊκής βουλήσεως θα ήμασταν, αν αγνοούσαμε μέτρα που θίγουν άμεσα και δραστικά το βιοτικό επίπεδο του λαού; που παραβιάζουν κεκτημένα δικαιώματά τους; που επιβάλουν ένα τρόπο ζωής τον οποίο αρνείται να δεχτεί;

Keywords
Τυχαία Θέματα