ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ : ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρουσιάζουμε σήμερα σχέδιο ενημερωτικού σημειώματος της γενικής διευθύνσεως εσωτερικών πολιτικών, οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Τίτλος του εγγράφου είναι : ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Στο έγγραφο αυτό παρουσιάζονται οι κίνδυνοι που διατρέχει η Γερμανία από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το πλέον ενδιαφέρον τμήμα του εγγράφου, αναφέρει 5 σενάρια, 5 προσεγγίσεις για την πλέον αποτελεσματική και λιγώτερο οδυνηρή για την Γερμανία, αντιμετώπιση της οικονομικής καταστάσεως της Ελλάδος. ΤΑ......
ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΤΟ !!!
Διαβάστε στην συνέχεια, την επιγραμματική παρουσίαση των σεναρίων στα ελληνικά, και δεν νομίζω ότι θα δυσκολευθείτε να αποφασίσετε τι πρόκειται να συμβεί. Όχι τίποτα άλλο, για να μην μας κοροϊδεύει ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του, που δια της βίας μας έσπρωξαν στην χρεωκοπία, με την συνεργασία εντίμων και εγκύρων δημοσιογράφων όπως οι εκλεκτοί Χασαπόπουλος, Κώνστας, Μακρή και τα άλλα τα παιδιά… με την «ενημέρωση» που αφειδώς μας παρέχουν κάθε μέρα.
ΤΑ 5 ΣΕΝΑΡΙΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ 1
Πλήρης εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδος, προς την ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό κρίνεται ως απραγματοποίητο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank : «Θα πρέπει να συμβεί κάποιο θαύμα ώστε να μπορέσει η Ελλάς να επιστρέψει στις αγορές στο εγγύς μέλλον. Θα πρέπει να βρεθεί πετρέλαιο στο Αιγαίο ἤ κάτι ανάλογο»
ΣΕΝΑΡΙΟ 3
Κανένα δάνειο από την ευρωζώνη δεν θα εξοφληθεί. (η ζημιά για την Γερμανία εκτιμάται σε 56.1 δις ευρώ)
ΣΕΝΑΡΙΟ 2
Ήπια αναδιάρθρωση χρέους. Το 1/3 των δανείων από την ευρωζώνη θα εξοφληθούν. (η ζημιά για την Γερμανία εκτιμάται σε 38 δις ευρώ)
ΣΕΝΑΡΙΟ 4
Άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν υποτεθεί ότι γίνεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, η χώρα μας ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ, το χρέος της θα μειωθεί σημαντικά και ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα, οι αγορές θα ανοίξουν πάλι για την Ελλάδα. Στα τέλη το 2013, η Ελλάς θα έχει επανέλθει στις αγορές και με προοπτικές αναπτύξεως που θα της επιτρέψουν να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους της. (η ζημιά για την Γερμανία εκτιμάται σε 36.9 δις ευρώ)
ΣΕΝΑΡΙΟ 5
Εξάπλωση της κρίσεως. Αναδιάρθρωση χρέους Ελλάδος, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
(η ζημιά για την Γερμανία εκτιμάται σε 42.3 δις ευρώ)
Παραθέτουμε στην συνέχεια την πλήρη ανάλυση των 5 σεναρίων, όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς και τρείς σημαντικές κατά την γνώμη μας, επισημάνσεις
3. THE DIFFERENT SCENARIOS
Business as usual: Scenario 1-3
To obtain an estimate of the cost of the crisis, different scenarios are examined. They lead to specific
numerical results dependent on the set of assumptions.
Scenario 1: Full repayment
Keywords
Τυχαία Θέματα