Έκοψε το ρεύμα η Ρωσία στη Λευκορωσία

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική της Λευκορωσία καθώς δεν έχει πληρώσει προηγούμενες οφειλές ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησής του.
Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας InterRAO ανακοίνωσε ότι.....
σταμάτησε
να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια καθώς στην εταιρεία οφείλονται 1,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (29,4 εκατομμύρια ευρώ) για την ενέργεια που η εξήγαγε στη χώρα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

"Από τις 00:00 η παροχή ενέργειας προς τη Λευκορωσία έπεσε στο μηδέν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της InterRAO Άντον Ναζαρόφ, που πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει να πληρωθούν οι οφειλές.

"Περιμένουμε την επόμενη δόση και στη συνέχεια θα αποκαταστήσουμε την παροχή", επεσήμανε ο Ναζαρόφ.

Μία πηγή από την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι το Μινσκ θα πληρώσει τις οφειλές του. Ομως ο εκπρόσωπος της τράπεζας Ανατόλι Ντροζντόφ επεσήμανε στο Ρόιτερς ότι "η κεντρική τράπεζα δεν έχει πουλήσει ξένο συνάλλαγμα (στην Belenergo, εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας) για την πληρωμή των οφειλών".

Η Λευκορωσία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία πολλές φορές είναι πιο φθηνή από αυτή που παράγεται στη χώρα, αλλά έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με τα δικά της εργοστάσια.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ίγκορ Σέτσιν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, επέμεινε ότι η πολιτική δεν έχει σχέση με τη διαμάχη αυτή. Όμως η Μόσχα πιέζει τον Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιες σημαντικές ρωσικές εταιρείες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα