"Είμαστε παγιδευμένοι"

Σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο οικονομολόγος Hans-Werner Sinn λέει, "ότι το τρένο που θα μας πήγαινε προς μιαν ένωση μεταφοράς και διανομής χρήματος έφυγε" και οτι οι "ομπρελλες διάσωσης" θα έχουν σύντομα εξαντληθεί
Η πλειονότητα των Ελήνων είναι θυμωμένη
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και Με τους Γερμανούς
γιατί, λέει, δεν δίνουν στην Ελλάδα λεφτα. Σαν και η Ελλάδα
να είναι ένας ζητιάνος, που έμαθε να περνά κάθε λίγο και λιγάκι απο το.....
σπίτι του ευεργέτη του ζητώντας του ελεημοσύνη. Αντι, μια και ο ζητιάνος αυτός είναι κατα τα άλλα υγιής, να πάρει ένα τσαπί ή ένα εργαλείο και να παράγει μόνος του τα πρός το ζείν.

Ναι, κάπως έτσι είναι τα πράγματα, κάπως απλοποιημένα φυσικά. Ο σημερινός Έλληνας δεν ήταν όμως πάντα ζητιάνος, όταν εγώ ζούσα στην Ελλάδα ο κόσμος δούλευε, εμείς στην Σταυρούπολη και την Ξάνθη βάζαμε καπνά ή καναμε κάποια αλλη παραγωγική εργασία. Στην Ξάνθη ανθούσε η βιοτεχνία, η οδός Κομοτηνής ήταν γεμάτη απο τεχνίτες που κατασκεύαζαν απο μπακίρια μέχρι αγροτικά εργαλεία.

Μετα εγώ έφυγα για την Γερμανία και άρχισα να δουλεύω σε εργοστάσια, δεν πήγαινα στα ιδρύματα προνοίας, όπως κάνουν αυτοί που έρχονται σήμερα. Και στην Ελλάδα ήρθε ή φάρα του αντιιμπεριαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου, που σε λίγο έκανε τους Έλληνες ή κατεργάρηδες και κλέφτες ή ζητιάνους (ζητιάνους των παροχών δηλαδή).

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι, ότι κανείς δεν σκέφτεται πως βγαίνουν τα λεφτα που ζητάνε σήμερα οι Έλληνες απο την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Γερμανία. Δεν σκέφτονται δηλαδή, ότι ζούμε σε έναν στυγνό καπιταλισμό, που δεν ξέρει τίποτε απο ηθική ή φιλανθρωπία, αλλά λειτουργεί κατα το γνωστο "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Άρα μπερδεύουμε τα πράγματα, νομίζοντας ότι κάποιοι έχουν υποχρέωση να μας συντηρούνε. Δεν την έχουν. Ακόμη μια φορά: ηθική και καπιταλισμός είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Μήπως πέσαμε λοιπόν σε μια παγίδα; Που μας έριξαν κάποιοι επιτήδειοι και όπου έχουμε αποβλακωθεί τελείως; Και τότε τι, αυτό ήταν, τετέλεσται; Όχι, στον κόσμο όλα, και ο καιταλισμός, λειτουργούν με τους νόμους της φύσεως. Ο Ηράκλειτος το είπε: "τα πάντα ρεί". Και στην καπιταλιστική λίμνη κολυμπούν όχι μόνο μεγάλα ψάρια που τρώνε τις σαρδέλλες, αλλά και πυράνχας που μπορούν να ξεκοκαλίσουν ακόμη και καρχαρίες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι θα πρέπει να πάψουμε να ζητιανεύουμε και να ασχοληθούμε καλύτερα με το ακόνισμα των δοντιών μας, για να μπορέσουμε να τρώμε τα μεγάλα ψάρια που μας τρώνε σήμερα. Τα εξωτερικά αλλά και τα εσωτερικά.

Εμμανουήλ Σαρίδης

Και τώρα η συνέντευξη (ελαφρά συντμημένη) που έδωσε ο καθηγητής Hans-Werner Sinn στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Ο Prof. Dr. Hans-Werner Sinn είναι οικονομολόγος και πρόεδρος του ifo, Institut für Wirtschaftsforschung, www.ifo.de. Η μετάφραση είναι δική μου.

"Είμαστε παγιδευμένοι" („Wir sitzen in der Falle“)

Κύριε Hans-Werner Sinn, οι Έλληνες θα λάβουν σύντομα ένα
Keywords
Τυχαία Θέματα