Έγινε η έκτακτη σύσκεψη - Διαψεύδουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

(Ανανέωση 00.58, 07/05): Η περίφημη "μυστική σύσκεψη" που θα ασχολείτο υποτίθεται με την επιθυμία της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, τελικά πραγματοποιήθηκε, αλλά όπως υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και....
για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης".

Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα". Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η "Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο εκπρόσωπός της Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε σχετικά:

«Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πληροφόρηση, παρά μόνο ανεύθυνες φήμες, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε, τελικά, τα μεσάνυχτα ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.

Παραμένει, ωστόσο, ακόμη μυστήριο ποιο ήταν το πραγματικό αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Την κρίσιμη αυτή ώρα μισόλογα και ασάφειες δεν βοηθούν».

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στη Ε.Ε., ανέφερε ότι μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ευρωζώνη είχε προγραμματίσει συνάντηση αργά την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσει τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς και τη διαδοχή του Jean – Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

«Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρει στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel, η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές. Παράλληλα, σημειώνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker.

Στην ατζέντα βρίσκεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για επέκταση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ και το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση -την οποία και χαρακτηρίζει ως προγραμματισμένη σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης- δεν αναμένεται να ληφθούν απ
Keywords
Τυχαία Θέματα