Δύο προσεγγίσεις, καμία λύση

Δύο είναι οι οπτικές, άκρως ανταγωνιστικές η μία προς την άλλη, υπό το πρίσμα των οποίων εξετάζεται το ζήτημα του χρέους της Ελλάδα. Η μία αφορά την πρόταση του γερμανού υπουργού των Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εθελοντικής ανταλλαγής των υφισταμένων κρατικών ελληνικών ομολόγων και για μία περίοδο τριών ή επτά ετών, ώστε η χώρα να καταφέρει να επανέλθει στην ευθεία οδό.
Η άλλη άποψη είναι αυτή που εκφράζεται από
την ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η οποία επ΄ ουδενί λόγω θα ήθελε να επικρατήσει η άποψη του κ. Σόϊμπλέ, αφού τότε θα υπήρχε το....
ενδεχόμενο το 'ήδη προβληματικό «χαρτοφυλάκιό» να επιβαρυνθεί με επιπλέον κρατικά ομόλογα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα οποία πιθανότατα δεν θα εξοφληθούν ποτέ ή θα εξοφληθούν μόνο κατά ένα μέρος τους.

Η πρόταση της ΕΚΤ αφορά την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και ιδιωτών και στη συνέχεια άσκηση πίεσης προς αυτούς, ώστε να πεισθούν να επανεπενδύσουν και να εμπιστευθούν μικρό ή μεγάλο μέρος των χρημάτων που απεκόμισαν σε νέα κρατικά ελληνικά ομόλογα. Βεβαίως, αυτή η επιλογή παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη εγγενή δυσκολία. Πως να πείσεις κάποιον που να επενδύσει τα χρήματά του σε χρεόγραφα ενός κράτους, όταν έχει ήδη σχηματισθεί η εντύπωση πως το συγκεκριμένο κράτος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του;

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Σόϊμπλε, δεν βρίσκει πρόσφορα έδαφος από την πλευρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ήδη τόσο η Moody's, η Standard and Poors, όσο και η Fitch έχουν διαμηνύσει πως μία ενδεχόμενη, έστω και σε εθελοντική βάση, ανταλλαγή ομολόγων με νέα, θα σήμαινε πως η χώρα έχει ουσιαστικώς χρεοκοπήσει.

Ωστόσο, μία χρεοκοπία της Ελλάδας, ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της ευρωζώνης θα αποτελούσε κραυγαλέα αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, απόδειξη του αλαλούμ και της αδυναμίας άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ε.Ε., αλλά και απόδειξη αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των επιμέρους κυβερνήσεων της Ε.Ε. Επιπλέον, θα έθετε σε σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατ΄ επέκταση το σύνολο του τραπεζικού, αλλά και πολιτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογες είναι και οι ανησυχίες που εκφράζονται από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο απορρίπτει κε προοιμίου το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του εκπροσώπου του ΔΝΤ, κ. Τράα στην προχθεσινή του ομιλία στο συνέδριο των Financail Times στην Αθήνα. «Δεν υπάρχει ολίγον έγγυος», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας το σενάριο της αναδιάρθρωσης πως δεν θα είναι χρήσιμο.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα