Δηλώσεις κ. Ευ. Βενιζέλου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποφάσισε η Κυβέρνηση

Συζητήσαμε σήμερα για όλο το φάσμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν αποφασιστεί και πρέπει τώρα να προωθηθούν με όσο γίνεται ταχύτερο τρόπο. Γιατί αυτό; Είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Τώρα είναι η ευκαιρία, μέσα στην κρίση, να αλλάξουμε την φυσιογνωμία της χώρας. Τώρα πρέπει να αποκτήσουμε εθνική ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να βγούμε από την κρίση ανακαταλαμβάνοντας τη θέση που αντιστοιχεί στην Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Εάν
δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, εάν δεν αλλάξουμε τον .....
τρόπο λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, θα μείνουμε καθηλωμένοι, δεν θα κερδίσουμε το έδαφος που χάσαμε λόγω της κρίσης και δεν θα δώσουμε στα παιδιά μας, δεν θα δώσουμε στις νέες γενιές την ευκαιρία που είχαν οι δικές μας γενιές. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ιστορική αδικία που συμβαίνει στον τόπο αυτό. Έως τώρα, κάθε γενιά είχε τη βεβαιότητα ότι θα έχει ίσες και περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με την προηγούμενη. Τώρα, αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν το έχουν τα παιδιά μας, δεν το έχουν οι νέοι άνθρωποι.

Πρέπει, λοιπόν, να τους δώσουμε ξανά αυτό το αίσθημα και πρέπει να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη την ευκαιρία να ξανανιώσει υπερήφανος, γιατί η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η πληγωμένη αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αντί να βγούμε οριστικά από την κρίση, έχουμε την αίσθηση ότι αυτό είναι πια μια μόνιμη, αθεράπευτη κατάσταση. Δεν είναι έτσι.

Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μια μόνιμη πληγή, ένα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια ισότιμη, ανταγωνιστική χώρα που έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το ξεπεράσουμε. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το πετύχουμε εάν δεν ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Εάν η Ελλάδα χρηματοδοτούσε μόνη της το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα κάναμε τις δικές μας επιλογές. Όμως, αναγκαζόμαστε να δανειστούμε πολύ μεγάλα ποσά από τους θεσμικούς μας εταίρους και άρα πρέπει να συμφωνούμε μαζί τους το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτοί έχουν αναλάβει να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, μας βοηθούν ώστε το δημόσιο χρέος να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Εμείς έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να το μετατρέψουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο άλλο γήπεδο, όμως, στο γήπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών δεν χρειαζόταν να περιμένουμε καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μας επιβάλλονται από τα έξω, είναι εσωτερική, υπαρξιακή ανάγκη της χώρας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα οριστικές αποφάσεις για μια δέσμη πολύ σημαντικών θεμάτων:

1. Ιδιωτικοποιήσεις

Αρχίζω με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει κι ένα ταμειακό σκέλος. Πρέπει να
Keywords
Τυχαία Θέματα