Διαδοχικές διαψεύσεις από Παπακωνσταντίνου

Με δήλωσή του αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε τα σενάρια που είδαν το φως μέσω του γερμανικού Τύπου και έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάνοντας λόγο για «απίθανη και.....
αστεία ιστορία».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου,
η έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής ανήκει σε μια σειρά - άτυπων και ως εκ τούτου μη ανακοινώσιμων - συσκέψεων που συγκαλεί συχνά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τα μέλη της Ευρωζώνης που συμμετέχουν και στο G20. Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος εκλήθη για να παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με την ελληνική οικονομία.

Δεν τέθηκε κανένα θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που γνωστοποίησε πως αυτό που συζητήθηκε ήταν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας την ώρα που οι αγορές παραμένουν δύσπιστες και πρέπει να προγραμματιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι διαδικασίες δανεισμού της χώρας μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSM για τα δύο επόμενα έτη πρέπει να ολοκληρωθούν, ενώ αποκάλεσε επικίνδυνα τα σενάρια που αναπτύσσονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα παίρνει όποιες αποφάσεις χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, όμως προχωράμε με απόλυτη αποφασιστικότητα για να φέρουμε εις πέρας το έργο που έχουμε ξεκινήσει», κατέληξε.

Συνέντευξη στη «Λα Στάμπα»

Τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, αλλά και αυτά περί αναδιάρθρωσης του χρέους, διαψεύδει κατηγορηματικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση αν «θα ήταν πιο εύκολο να βγείτε από το Ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel;» , ο υπουργός οικονομικών δηλώνει: «Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ΄ όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου. Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφουν: οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε: θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους , ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες», τονίζει ο υπουργός οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει,
Keywords
Τυχαία Θέματα