"Δεν θα επιτρέψουμε έγκλημα ενάντια στην παγκόσμια Δωδώνη"!

Οργισμένη ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά του εργοστασίου σκουπιδιών στο Ελευθεροχώρι

Η Επιτροπή Αγώνα κατά του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, σε ανακοίνωσή της, που υπογράφουν οι πρώην δήμαρχοι Δωδώνης και Σελλών Γιάννης Μπούκας και Δημήτρης Φαρμάκης αντίστοιχα, τονίζει μεταξύ άλλων ότι....
"ασχέτως όλων των τεχνικών - περιβαλλοντικών ατοπημάτων για την αυθαίρετη επιλογή της θέσης εγκατάστασης εργοστασίου «Α.Σ.Α.» στο Ελευθεροχώρι, ας γνωρίζουν οι μεγαλόσχημοι «κρυπτοτούφηδες» αυτής της κατευθυνόμενης επιλογής, ότι όλα τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας
και ολόκληρης της Ευρώπης (κι ακόμα παραπέρα) θα προκαλέσουν ένα «πνευματικό τσουνάμι» αντιδράσεων για να προστατέψουν την συμπαντική ιστορική σημαντικότητα της πανάρχαιας ΔΩΔΩΝΗΣ από τέτοιες ανίερες βεβηλώσεις. Αυτό είναι εγγυημένη και βεβαιότατη δέσμευσή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ένα νέο ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Παγκόσμιας Δωδώνης.". Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα έχει ως εξής: "Η διαδικασία Χωροθέτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου Δωδώνης, η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα όπου δεσπόζει ο Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης, ευτυχώς φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αμφισβήτησης, αμφιβολιών και αναγκαστικής ανασύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ απέστειλαν προς γνωμοδότηση «επικαιροποιημένη» μελέτη σε αρμόδιους Φορείς, γεγονός που από μόνο του είναι ασυνήθιστο σε ανάλογες διαδικασίες έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ).
Η «επικαιροποίηση» της μελέτης αποβλέπει μεταξύ των άλλων να διορθώσει σημαντικά θέματα αρχικών αστοχιών που οδήγησαν σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ του Εργοστασίου ΑΣΑ. Είναι κάποια από τα ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ που η Επιτροπή Αγώνα ανέδειξε μέσω ενστάσεων και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Πιο συγκεκριμένα η «επικαιροποιημένη» μελέτη:
1. Αναγκάζεται να συγκεκριμενοποιήσει το αντικείμενο Χωροθέτησης αποκλειστικά στο Εργοστάσιο ΑΣΑ και όχι στη συνύπαρξη με ΧΥΤΥ, με σαφή τεκμηρίωση για τη διάθεση των υπολειμμάτων σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ οι οποίοι θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ.
2. Αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, κάτι που αποτελεί σημαντική παράλειψη της αρχικής μελέτης, χωρίς όμως να προσδιορίζει αλληλεπιδράσεις της προσέγγισης Χωροθέτησης με αυτό.
3. Παρουσιάζει παραστατικά μέσω αντίστοιχων Χαρτών τις υφιστάμενες ΖΟΕ και ΣΧΟΟΑΠ, όπου εύκολα διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκαθίσταται σε μία περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού όμορων περιοχών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (200 μέτρα). ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
4. Αποτυπώνει τη διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, (τμή
Keywords
Τυχαία Θέματα