Δεμένοι χειροπόδαρα με νέα δανειακή σύμβαση!

Ένα τεράστιο πολιτικό και νομικό κενό που έχει αφήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία επιδιώκουν να κλείσουν τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πατώντας στην αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ισχύον μνημόνιο. Το μεγάλο μυστικό της διαπραγμάτευσης που κορυφώνεται, για το οποίο ουδείς θα ήθελε να γίνει δημόσια συζήτηση, είναι
η αγωνιώδης προσπάθεια να «δεθεί» η Ελλάδα με μια νέα δανειακή σύμβαση, η οποία αυτή την φορά θα....
κυρωθεί από το Κοινοβούλιο και θα είναι δεσμευτική όχι μόνο για τη σημερινή, αλλά και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις της χώρας.

Στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης υπάρχει μια σοβαρή παραδοξότητα, που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις συμφωνίες της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η Ελλάδα εφαρμόζει από τον περασμένο Μάιο το γνωστό μνημόνιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή, χωρίς όμως να έχει κυρωθεί και η ξεχωριστή δανειακή σύμβαση, που συνομολογήθηκε με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί και έγκριτοι νομικοί να αμφισβητούν την τυπική βάση του προγράμματος διάσωσης.

Αυτό που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στους πολίτες είναι ότι στην κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή έχει σημειωθεί μια σοβαρή εμπλοκή:

n Ως γνωστόν, η Βουλή ενέκρινε το κείμενο του μνημονίου, που περιελάμβανε το σύνολο των μέτρων οικονομικής πολιτικής, που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα να εφαρμόσει, ώστε να εκταμιευθεί το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
n Όμως, άλλο είναι το βασικό νομικό κείμενο που διέπει τη σχέση της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της. Πρόκειται για τη δανειακή σύμβαση, με την οποία μεταξύ άλλων η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος ασυλίας της εθνικής κυριαρχίας και εκτίθεται σε ενδεχόμενη κατάσχεση δημόσιας περιουσίας από τους πιστωτές, σε περίπτωση που η Αθήνα παραβεί τις υποχρεώσεις της.
n Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές να φέρει και τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή για να κυρωθεί, ώστε να κατοχυρωθούν πλήρως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας.
n Στο σημείο αυτό, όμως, σημειώθηκε ένα πολιτικό «βραχυκύκλωμα»: στις 6 Ιουνίου 2010, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πράγματι τη σύμβαση στη Βουλή για να κυρωθεί και να αποκτήσει ισχύ νόμου. Για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί και συνδέονται με τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στους λεόντειους όρους της δανειακής σύμβασης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει μείνει από τότε «μετέωρο», αφού δεν προωθήθηκε καν για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
n Η σημασία αυτού του νομοσχεδίου, μαζί με το οποίο κατατέθηκε και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο της δανειακής σύμβασης, φαίνεται από το προοίμιο της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης: «Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, «πραγματοποιείται η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και κύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλα τα συμβατικά κείμενα, μαζί με τα παραρτήματα και προσαρτήματά τους με
Keywords
Τυχαία Θέματα