Δέκατη επέτειος από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν (video)

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που ακολούθησε της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Πρόκειται για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ.

Η εισβολή των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις, έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 2001, έπειτα από την άρνηση του επικεφαλής των...
Ταλιμπάν
μουλά Ομάρ να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ισχυριζόμενος ότι δεν ευθυνόταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και επιπλέον επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις αφγανικές παραδόσεις περί φιλοξενίας και προστασίας των φιλοξενούμενων.

Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2011, άντρες των αμερικανικών δυνάμεων σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν σε επιδρομή στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Συνολικά, περισσότεροι από 2 εκατ. στρατιώτες εστάλησαν στο Αφγανιστάν και στον πόλεμο στο Ιράκ, που άρχισε το 2003, συμπεριλαμβανομένων και εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, που υπηρέτησαν πάνω από μία φορά. Περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και περίπου 1.700 στο Αφγανιστάν. Δεκάδες χιλιάδες ακόμη, τραυματίστηκαν.

Η διεθνής στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμεί περίπου 130.000 άντρες, εκ των οποίων 98.000 Αμερικανοί. Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αναθέτουν την ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, τις οποίες εκπαιδεύουν εδώ και καιρό, ενώ όλες οι ξένες μάχιμες μονάδες θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι θα αποσύρει από το Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του 2011 και άλλους 33.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.


Χθες εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Καμία εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της εισβολής στη χώρα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε από την αμερικανική κυβέρνηση ούτε από το ΝΑΤΟ.

http://www.newsbomb.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα