Δάνεισαν φτηνά τη Γερμανία και τώρα χάνουν

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ή εταιρείες που δάνειζαν επί δύο χρόνια και πλέον το γερμανικό Δημόσιο με επιτόκια 1,7%-1,8%, τις τελευταίες ημέρες βλέπουν ότι έχασαν χρήματα από το κεφάλαιό τους διότι απλά έπεσαν οι τιμές και η απόδοση (επιτόκιο) πήγε στο 2,3%-2,28%.

Αν λοιπόν δεν άκουσαν τις συμβουλές τραπεζιτών να πουλήσουν, τότε σήμερα γράφουν ζημιές και....
μάλιστα μεγάλες καθώς η 10ετία χθες έφτασε στο 97% με 98% της ονομαστικής αξίας.

Πώς, όμως, έφτασαν να θεωρούν ως «καταφύγιο» τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς (Bund);

Μέχρι πρόσφατα οποιονδήποτε τραπεζίτη ή χρηματιστή
κι αν ρωτούσες πού να τοποθετήσεις τα χρήματά σου, θα σου απαντούσε στο γερμανικό ομόλογο 10ετίας…

Ουσιαστικά, η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης Μέρκελ τα 2 τελευταία χρόνια, η ανυπαρξία των Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτικών, όπως και η απραξία της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης συνέβαλαν στη μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ στα γερμανικά ομόλογα.

Με λίγα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση πούλησε το χρέος της χρησιμοποιώντας τα χρήματα ιδιωτών απ’ όλη την Ευρώπη.

Οι ιδιώτες Ευρωπαίοι πλήρωσαν και θα πληρώσουν τα κρατικά χρέη της Γερμανίας, διότι η απόδοση θα συνεχίσει να ανεβαίνει…. (Αν λ.χ. η ύφεση εδραιωθεί στην Ευρώπη και μειωθούν οι γερμανικές εξαγωγές.)

Από καταφύγιο τώρα θα χάσουν… τα χρήματα

Η επένδυση θεωρείτο ως το καταφύγιο ασφαλείας αφού τα ελληνικά ομόλογα ή τα άλλα ομόλογα της περιφέρειας είχαν φτάσει σε τιμές 40-20.

Σε μια Ευρώπη λοιπόν που κατέρρεε, οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, αλλά και τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι πελάτες ζητούσαν μόνοι τους γερμανικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνει στο protothema.gr στέλεχος ελληνικής τράπεζας, «οι επενδυτές ζητούν από μόνοι τους τα 10ετή γερμανικά ομόλογα ή ακόμα και διετή τα οποία χθες είχαν απόδοση 0,32%».

«Ουσιαστικά, στη 10ετία είχαν κέρδη μέχρι σήμερα, ενώ στα κοντινής διαρκείας ομόλογα πλήρωναν φύλακτρα….», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα