Χάνει την ψυχραιμία της η Τουρκία

Σε ανεπίσημο διάβημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησε η Τουρκία, επιδιώκοντας να υποσκάψει, και τελικώς να πετύχει την παρέμβασή τους, για ματαίωση των σχεδίων για εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου από το....
οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα περί διεθνούς διπλωματικής εκστρατείας στην οποία έχει αποδυθεί η Τουρκία, αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες Hurriyet και Zaman,
αλλά και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTVμεταδίδουν πληροφορίες για έντονες πιέσεις που ασκεί η Τουρκία προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας να πείσει ότι οι ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα σχέδια που προωθεί με αμερικανική εταιρεία είναι μονομερή και παράνομα, καθώς συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει πως η Τουρκία έχει ζητήσει εκ νέου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο μέσω της πρεσβείας της στην Άγκυρα όσο και απευθείας στο StateDepartment, να παρέμβουν προς την εταιρεία NobleEnergy, προκειμένου να μην προχωρήσει στα συμφωνηθέντα σχέδια για έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά από την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει το δικό της επιχείρημα, ότι δήθεν η έναρξη ερευνών για το φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την επανένωση της Κύπρου διότι, όπως υποστηρίζει, εάν βρεθεί φυσικό αέριο η Λευκωσία δεν θα θέλει πλέον επίλυση του Κυπριακού και θα ανατιναχθούν οι συνομιλίες.

Κατά τα λοιπά, η Hurriyet επικαλείται αξιωματούχο του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, και γράφει ότι η Άγκυρα καλεί την Ουάσιγκτον να μην θυσιάσει την πολιτική διαδικασία επανένωσης της Κύπρου για χάρη του εμπορίου. «Διαμηνύσαμε προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου από τους Ελληνοκυπρίους συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και απειλούν να τερματίσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για επανένωση της Κύπρου» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κάθε άλλο παρά εμφανίζονται έτοιμες να υιοθετήσουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Σε επίσημη τοποθέτηση διά εκπροσώπου του, ύστερα από ερώτηση της Hurriyet, το StateDepartment τονίζει πως η τουρκική θέση είναι καλά γνωστή.

Παρά την πλήρη στήριξη που εξακολουθεί να προσφέρει και προς τις δύο πλευρές, για την επανένωση της Κύπρου μέσω μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως τα σχέδια της Κύπρου δεν επηρεάζουν τις συνομιλίες. Σημειώνει, ακόμα, πως τα σχέδια της Κύπρου εντάσσονται στο πλαίσιο της εξασφάλισης ενεργειακών αναγκών μέσα από νέες πηγές, γεγονός το οποίο η Ουάσιγκτον στηρίζει σθεναρά για όλες τις χώρες.

Εξάλλου, η εφημερίδα Zaman, επικαλούμενη σχετική μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου NTV γράφει πως η Άγκυρα επιδιώκει από την Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει τις
Keywords
Τυχαία Θέματα