Μπορούν η Τουρκία και το Ισραήλ να συμβιβάσουν τις διαφορές τους;

Υπάρχει μια διάχυτη ευφορία σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης, με τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη θέρμανση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Όπως πάντα, ήμαστε ή του ύψους ή του βάθους, και πολλές φορές πολιτευόμαστε με συναισθηματισμό παρά με τη λογική.
Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια μεθοδευμένη και προσεκτική προεργασία για τη.....
σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ,
αλλά για μια εξέλιξη που προήλθε από δύο παράγοντες. Την αιφνίδια διακοπή των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και την απόφαση των ισχυρών να επιτρέψουν στην Κύπρο (και εν μέρει στην Ελλάδα) να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά αποθέματά τους.
Εκ των δύο αυτών παραγόντων, εκείνος που έχει ιδιάζουσα σημασία είναι ασφαλώς ο πρώτος. Αν επομένως, αλλάξουν οι συνθήκες και οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, τότε αυτομάτως οι ελληνοϊσραηλινές υποβαθμίζονται. Επιβάλλονται λοιπόν, προσεκτικά βήματα για να μη αντικατασταθεί ο ενθουσιασμός κάποιων με απογοήτευση.
Ήδη, γίνονται και από τις δύο πλευρές -Τουρκίας και Ισραήλ- βήματα επαναπροσέγγισης προς αμοιβαίο όφελος. Να μη λησμονείται, απ’ όσους ασχολούνται με την πολιτική ανάλυση, ότι υπάρχουν δύο στοιχεία που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρώτον, ότι οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Τουρκίας είναι ισραηλιτικής καταγωγής (ντονμέδες) και είναι φυσικό να υφίστανται επιχειρηματική βλάβη. Δεύτερον, και το σημειώνουμε τακτικά αυτό στη στήλη μας, δεν ταυτίζονται πάντα τα συμφέροντα Ισραηλιτών και Ισραηλινών. Και οι Ισραηλίτες των Η.Π.Α. ταυτιζόμενοι και με τα συμφέροντα της δεύτερης πατρίδας τους, γνωρίζουν ότι η Τουρκία τούς είναι απαραίτητη, μέχρι να «λυθεί» το θέμα του Ιράν.
Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλδεν είναι δύσκολη υπόθεση. Η αιφνίδια ασθένεια του Ερντογάν από καρκίνο -που με περίεργο τρόπο επιτίθεται σε ανυπάκουους ηγέτες όπου γης- μπορεί να φέρει στην αρχή λιγότερο «μεγαλοϊδεάτη» πολιτικό. Όπως και σε εκλογές στο Ισραήλ, να αντικατασταθεί ο κ. Νετανιάχου (και κυρίως ο κ. Λίμπερμαν) με άλλον πιο ευέλικτο.
Είναι γνωστό, ότι οι σχέσεις Νετανιάχου-Ομπάμα δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά ο κ. Ομπάμα εξακολουθεί να έχει την στήριξη του κ. Ροκφέλερ. Αν αυτές διαρραγούν, θα φανεί από τον θόρυβο που θα προκληθεί με την επανεμφάνιση του πλαστού πιστοποιητικού γέννησης του κ. Ομπάμα. Του το κρατούν, όπως το φουστάνι της Λεβίνσκυ. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί και μέρος των Ισραηλιτών, θέλουν την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ.
Έχει σημασία να αναδημοσιεύσουμε κάποια αποσπάσματα από εκτενές σημείωμα του κ. Γιλντιρίμ Τουγκρούλ Τουρκές (βουλευτή του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και ευρέως γνωστού ο γιου του Αλπασλάν Τουρκές, ιδρυτή του MHP), στους Southeast European Times. Αναλογίζεται, πώς θα ήταν σήμερα η Μέση Ανατολή εάν το Ισραήλ και η Τουρκία, επί μακρόν σύμμαχοι στην περιοχή, δεν είχαν βιώσει την τραγική έφοδο στο στολίσκο Μαβί Μαρμαρά το Μάιο του 2010.
«Είναι δύσκολο να βλέπεις ότι οι χώρες μας πρόκειτ
Keywords
Τυχαία Θέματα