Αστοχία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, προβλέπει το Reuters, λόγω στεγανών

«Δηλητήριο» για τους επενδυτές είναι οι κρατικές επιχειρήσεις τις οποίες επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει η Αθήνα, γράφει το Reuters. Τα «διαμάντια» των αποκρατικοποιήσεων είναι μπλεγμένα σε έναν εποπτικό λαβύρινθο ενώ σε τράπεζες και εταιρείες κοινής ωφέλειας παραμένει αδύνατο να γίνουν απολύσεις, εξηγεί το πρακτορείο.

Εάν η Ελλάδα
θέλει να πλησιάσει τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να δώσει τέλος σε απαρχαιωμένους κανονισμούς και εργατικούς νόμους, αναφέρεται....


«Εκτός και εάν πάρει σκληρές αποφάσεις, όπως η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού στις πρώην κρατικές εταιρείες, η Ελλάδα ενδέχεται να αποτύχει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ του στόχου».

Το Reuters επικαλείται αναλυτές που λένε ότι δεν είναι ρεαλιστική η προσδοκία της πώλησης ποσοστών του ΤΤ και της ΑΤΕ, αφού αυτές είναι «έως το λαιμό στα τοξικά κρατικά ομόλογα». «Κανένας ξένος δεν θα τις αγγίξει εκτός και εάν το χαρτοφυλάκιο διαγραφεί τουλάχιστον κατά 50%», δηλώνει η Tania Gold, αναλύτρια της UniCredit.

Δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και στην περίπτωση της ΔΕΗ, εάν η Αθήνα θέλει να βρει αγοραστή για το 17%. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να ρυθμίζει τις τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά, οι οποίες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει πώς σκοπεύει να συμμορφωθεί με την οδηγία της ΕΕ να δώσει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή άνθρακα. Αβέβαιο παραμένει και το πώς θα καλύψει η ΔΕΗ το πρόσθετο κόστος των 1 δισ. ευρώ το χρόνο για τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, από το 2013.

Εποπτικά εμπόδια περιπλέκουν επίσης και την πώληση του πολυτιμότερου από τα ελληνικά «διαμάντια» του ΟΠΑΠ, επισημαίνει το Reuters. Οι ανταγωνιστές ενδέχεται να προσφύγουν δικαστικά κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να επεκτείνει το συμβόλαιο του ΟΠΑΠ, πριν να πουλήσει το 34% του οργανισμού.

Αλλά ακόμα και εάν λυθούν τα ρυθμιστικά προβλήματα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν ομαλά, τονίζει το Reuters. Οι χαμηλές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, η σθεναρή αντίσταση των εργατικών σωματείων και η έλλειψη πολιτικής στήριξης ίσως αποδειχθούν εμπόδια.

Ο οργανισμός που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να είναι προστατευμένος από τις μηνύσεις των συνδικαλιστών ή τις δράσεις των εισαγγελέων. Η απαξίωση των μετοχών των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών στο χρηματιστήριο ενδέχεται να δημιουργήσει δικαστικά προβλήματα.

Εάν σε αυτά τα προβλήματα προστεθεί και η αβεβαιότητα που γεννά η απουσία ξεκάθαρων τίτλων ιδιοκτησίας για τα ακίνητα, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ αμφισβητείται.

http://www.dailynews24.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα