Αποτελεσματικό το «placebo effect» στο κοινό κρυολόγημα

Αν έχεις πίστη...

Νέα Υόρκη - Τα άτομα που πιστεύουν ότι μια θεραπεία κατά του κοινού κρυολογήματος είναι αποτελεσματική μπορεί τελικά να αναρρώσουν ταχύτερα, ακόμη κι αν δεν λάβουν τελικά την αγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύεται στο....
επιστημονικό έντυπο Annals of Family Medicine.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι το λεγόμενο «placebo effect» τελικά λειτουργεί στην διαδικασία της
ανάρρωσης από το κοινό κρυολόγημα.

Επομένως αν ακολουθείτε μια αγωγή στην οποία έχετε εμπιστοσύνη (από μια ζεστή κοτόσουπα μέχρι συμπλήρωμα βιταμίνης C), δεν σας κάνει κακό, και μπορείτε να συνεχίσετε να πιστεύετε στην αποτελεσματικότητά της.

Το «placebo effect» αναφέρεται στο φαινόμενο που παρατηρείται στις κλινικές μελέτες, όταν οι συμμετέχοντες που παίρνουν ανενεργά, εικονικά θεραπευτικά μέσα (όπως φυσιολογικό ορό ή χάπια χωρίς δραστικές ουσίες) παρουσιάζουν βελτίωση. Το «placebo effect» έχει παρατηρηθεί σε πολλές καταστάσεις, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου, της κατάθλιψης, των φλεγμονωδών διαταραχών, ακόμη και του καρκίνου.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο κοινό κρυολόγημα, που είναι γνωστό ότι δεν έχει θεραπεία. Με τυχαία επιλογή υπέβαλλαν τους 719 συμμετέχοντες με αρχικά συμπτώματα κοινού κρυολογήματος σε μια από τέσσερις θεραπευτικές μεθόδους.

Στην πρώτη ομάδα, οι εθελοντές πήραν το φυτικό εναλλακτικό σχήμα της Echinacea (βότανο), γνωρίζοντας ότι έκαναν χρήση του. Στις δύο επόμενες ομάδες χορηγήθηκε Echinacea ή εικονικό σκεύασμα, χωρίς οι ασθενείς να γνωρίζουν τι έπαιρναν. Στην τέταρτη ομάδα, δεν δόθηκε απολύτως τίποτα.

Συνολικά, δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ως προς τη σοβαρότητα ή διάρκεια των συμπτωμάτων, που διήρκεσαν περίπου μια εβδομάδα σε όλες τις ομάδες.

Όμως οι ερευνητές εστίασαν σε 120 άτομα που, κατά την ένταξή τους στη μελέτη, είχαν μιλήσει ένθερμα για την αποτελεσματικότητα της Echinacea. Αυτοί λοιπόν που πήραν χάπια Echinacea ή ανενεργά χάπια, αισθάνθηκαν καλύτερα άμεσα. Οι χρήστες των ανενεργών δισκίων ανάρρωσαν 2,5 μέρες νωρίτερα από την ομάδα που δεν έκανε καμιά θεραπεία, ενώ αυτοί που πήραν χάπια του βοτάνου ανάρρωσαν 1,5 μέρα νωρίτερα.

«Η μελέτη προσφέρει επιπλέον αποδείξεις ότι οι πεποιθήσεις των ανθρώπων τελικά για τα φάρμακα, έχουν επίδραση στην ψυχολογία τους», σημειώνει ο ερευνητής Μπρους Μπαρρεττ που ηγήθηκε του πειράματος.

Όσο για την Echinacea, μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για το αν όντως έχει κάποιο πραγματικό όφελος. Παλαιότερα ο Δρ Μπάρρετ είχε διαπιστώσει ότι οι χρήστες Echinacea γενικά ανταποκρίνονται καλύτερα από άτομα που δεν κάνουν χρήση κανενός σκευάσματος ή αυτών που παίρνουν ανενεργά χάπια.

Πάντως υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, όπως η ακεταμινοφαίνη για την κεφαλαλγία και αποσυμφορητικά για το «μπούκωμα»
Keywords
Τυχαία Θέματα