Από το Σεπτέμβριο έρχεται στην Ελλάδα η "ομάδα τεχνικής βοήθειας" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαθίσταται στη χώρα και επισήμως ο νέος μηχανισμός στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή η πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η αποστολή της ομάδας επικεντρώνεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στην ....
εύρεση λύσεων με στόχο την επιτάχυνση
της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κατάρτιση.

Επικεφαλής της ομάδας δράσης είναι ο Horst Reichenbach, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ως πρώην γενικός διευθυντής στην Επιτροπή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είναι στελέχη της Επιτροπής και αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες. Τον γενικό συντονισμό των εργασιών της έχει ο επίτροπος Oλι Pεν.

Η ομάδα δράσης δεσμεύεται να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από τις εκθέσεις αυτές πρόκειται να εξετάζει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος. Η αποστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ελληνικές αρχές αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ομάδα δράσης όπως τονίζεται από κύκλους του υπουργείου των Οικονομικών θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο δεδομένου ότι αποτελείται από μία ομάδα συντονισμού και από εμπειρογνώμονες που θα εργάζονται επί τόπου (π.χ. στα υπουργεία) πάνω σε συγκεκριμένα έργα και θέματα τα οποία θα ορίζουν οι ελληνικές αρχές.

Ο Horst Reichenbach εγκαθίσταται σε ρόλο τοποτηρητή του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης μία ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα ελέγχουν σημείο προς σημείο το Μεσοπρόθεσμο. Το μείζον είναι ότι δεν θα έχει στη δικαιοδοσία της μόνο την επιτάχυνση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων όπως (για ευνόητους λόγους) έλεγε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και θα αναφέρεται αποκλειστικά στους Μπαρόζο και Ρεν έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να διακόπτουν την πορεία δανεισμού της Ελλάδας, εφόσον θεωρήσουν ότι συντρέχει λόγος.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα