Από τα 14 οι έλληνες μαθητές "μυούνται" στο εθισμό της νικοτίνης

Πενήντα χιλιάδες ελληνόπουλα προστίθενται κάθε χρόνο στους καπνιστές και από αυτά, τα μισά θα χάσουν κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ηλικία τη ζωή τους από παθήσεις που συνδέονται με τη βλαβερή συνήθεια.
Σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά, ένας στους πέντε είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας....
στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα.
Μόνο τον περασμένο χρόνο, πραγματοποιήθηκαν 2.100 προγράμματα σχολικής υγείας σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία συμμετείχαν 38.000
μαθητές και 2.160 εκπαιδευτικοί. Σε δείγμα 10.000 μαθητών που πραγματοποιήθηκε το 2007, ήδη έχουν καταγραφεί ορισμένα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, καθώς στον γενικό πληθυσμό έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των καπνιστών που καταφεύγουν σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός των μαθητών που καπνίζουν σήμερα, σε σχέση με τους μαθητές της δεκαετίας του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κάπνιζε το 35% των εφήβων. Ωστόσο, το 22% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά σήμερα δεν θεωρείται καθόλου μικρό, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι και το 8% των εφήβων που καπνίζουν συστηματικά στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών.
Από τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει, επίσης, ότι οι πιθανότητες να αρχίσει ένας έφηβος το κάπνισμα αυξάνονται κατά έντεκα φορές εάν καπνίζει το φιλικό του περιβάλλον, εάν καπνίζουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του (2 φορές), εάν καταναλώνει παράνομες ουσίες (5,9 φορές), εάν καταναλώνει καφέ (4 φορές), αλκοόλ (2,4 φορές).
Τα στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μπεχράκης στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», στο πλαίσιο του προγράμματος HEART, που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο Παιδείας.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες - ομιλητές, το τσιγάρο είναι σήμερα το τρίτο «ναρκωτικό» στη χώρα μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά παρατηρήθηκε μια μείωση στο ποσοστό των καπνιστών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, είχε καταγραφεί μια μείωση της τάξης του 15%.
Πανευρωπαϊκός στόχος, ωστόσο, είναι οι καπνιστές να αποτελούν ως το 2040 λιγότερο από το 5% του πληθυσμού. Το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, στοχεύει να εκπαιδεύσει δύο γενιές παιδιών ώστε να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από το κάπνισμα και να μην ενδίδουν στην κακιά αυτή συνήθεια.
Σήμερα, παρά τη μείωση των καπνιστών, ανάβουν στη χώρα μας 800 τσιγάρα το δευτερόλεπτο, ενώ οι γυναίκες έχουν τη θλιβερή πρωτιά στον φανατισμό που δείχνουν στην συνήθεια του καπνίσματος.
Το συνέδριο διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

http://ww
Keywords
Τυχαία Θέματα