Απαράδεκτο το κλείσιμο των σχολών γεωπονίας των ΤΕΙ ! Ας σοβαρευτούν κάποτε οι αρμόδιοι του υπουργείου παιδείας

Του Ανδρέα Σταματόπουλου

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκα πριν λίγες μέρες την ξαφνική απόφαση της "εκσυγχρονίστριας" κ. Άννας Διαμαντοπούλου για τη μη εισαγωγή σπουδαστών σε 24 τμήματα ΤΕΙ.
Η έκπληξη μου έγινε μεγαλύτερη όταν διαπίστωσα ότι απο τα 24 τμήματα ΤΕΙ που οδηγούνται ουσιαστικά στο κλείσιμο τα 13 είναι τμήματα ΣΤΕΓ (σχολές τεχνολογίας γεωπονίας ) .

Προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα ,όπως ότι ανακοίνωσε κλείσιμο
σχολών ,με την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων ανατρέποντας το σχεδιασμό πολλών μαθητών που...
σκέπτονταν να δηλώσουν αυτές τις σχολές και πιθανόν προκάλεσε αναστάτωση σε αρκετούς από αυτούς και απογοήτευση. Πέρα από το γεγονός ότι η παραπάνω απαράδεκτη απόφαση πάρθηκε χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση με τους προέδρους των ιδρυμάτων , με εκπροσώπους καθηγητών , επιστημονικούς συλλόγους αποφοίτων , είναι ακατανόητο που αποσκοπεί.
Είναι εξοργιστικό ένα κόμμα που βγήκε με σύνθημα την "πράσινη ανάπτυξη " (αν την είδε κανείς να μου πει και μένα ) να στοχοποιεί ουσιαστικά τους γεωπόνους παραγωγής που είναι οι απόφοιτοι των τμημάτων που κλείνει .
Σε μια εποχή που η χώρα μας πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με ένα εθνικό σχέδιο 20ετίας , ώστε να ανακάμψει μετά την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε, οι νοσηροί εγκέφαλοι του υπουργείου παιδείας κλείνουν τις σχολές τεχνολόγων γεωπόνων .
Αυτό ενώ πλήθος πολιτικών , δημοσιογράφων , επιστημόνων , blog και γενικότερα της κοινωνίας συμφωνούν ότι η γεωργία , η κτηνοτροφία και οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν να αποτελέσουν μερικούς από τους άξονες ανάπτυξης στους οποίους μπορεί να στηριχτεί η χώρα μας για τη μελλοντική της ανάκαμψη .Στον τομέα της γεωργίας και των υδατοκαλλιεργειών , μάλιστα , έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας μας.
Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι μιλούν για βιολογικά προϊόντα , που η ζήτηση για υγιεινές τροφές , που η ευαισθησία του κοινού αλλά και των εταιρειών για το περιβάλλον αυξάνεται ραγδαία (βλέπε την άνοδο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ασκούν εταιρείες όλων των κλάδων) η ΄κ.Διαμαντοπούλου κλείνει όλα τα τμήματα βιολογικής γεωργίας της Ελλάδας.
Ενώ όλες οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπάρχει ζήτηση στο μέλλον(δείτε εδώ , και έδώ) για τεχνολόγους γεωπόνους η ηγεσία του υπουργείου βλέπει ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης (!!!)
Η παιδεία θα πρέπει να μάθουν κάποτε όλοι εκείνοι που παριστάνουν τους υπουργούς και παίζουν με τις τύχες της χώρας και των επόμενων γενεών ,ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες τις χώρας και το όραμα μας για το αύριο. Με ποια μελέτη αποφάσισαν να κλείσουν τέτοια τμήματα έτσι ελαφρά τη καρδία ; Ποιο σχεδιασμό εξυπηρετεί κάτι τέτοιο ;
Μήπως απλά τις ιδεοληψίες κάποιων επιμελητηρίων που θέλουν να υποβαθμίσουν τους αποφοίτους ΤΕΙ και να μην αφήνουν την πολιτεία να τους δώσει επαγγελματικά δικαιώματα ; Tην ίδια ώρα που απόφοιτοι από τις χώρες του πρώη
Keywords
Τυχαία Θέματα