Ανοίγματα προς όλους και νέο μοντέλο επικοινωνίας

Με ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνοντας πάντως ότι η "συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός" και δείχνοντας την ευρύτερη σημασία της κοινωνικής συναίνεσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλος, ξεκίνησε χθες την ανάλυση του δημοσιονομικού σχεδιασμού και των κρίσιμων "σταθμών".

Με ανοίγματα προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνοντας πάντως ότι η "συναίνεση δεν....
είναι αυτοσκοπός" και δείχνοντας την ευρύτερη σημασία της κοινωνικής συναίνεσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλος, ξεκίνησε χθες την ανάλυση του δημοσιονομικού σχεδιασμού και των κρίσιμων "σταθμών".
"Οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο", είχε τονίσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Η. Μόσιαλος, προσδιορίζοντας το "κάδρο" και την αφετηρία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων. Η δέσμευση σαφής: μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ψηφιστεί τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την κρίση, αφού εν τω μεταξύ γίνουν οριακές, ως φαίνεται, αλλαγές.
Ο κ. Βενιζέλος, γυρνώντας από το Eurogroup και όντας σε "ανοιχτή γραμμή" με τον πρωθυπουργό, εγκαινίασε ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Νωρίς το πρωί ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αντ. Σαμαρά, και τον Γ. Καρατζαφέρη. Και απέσπασε τη συμφωνία τους να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των "καυτών" νόμων μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να αποδεσμευτεί η πέμπτη δόση του δανείου το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Ο υπουργός Οικονομικών με την ομιλία του στη Βουλή έκανε σαφή ανοίγματα σε όλα τα κόμματα για "συνεννόηση" και με την υπογράμμιση του "αξιώματος" ότι "εμείς, στη χώρα, έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε".
Με καθαρά πολιτικό λόγο, χωρίς την υπενθύμιση "αριθμών", ουσιαστικά υιοθέτησε τον βασικό πυρήνα του σχεδίου που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη ηγεσία του οικονομικού επιτελείου και επεδίωξε να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας. Κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να δηλώσουν παρούσες στην "αρένα" των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη και να αντιληφθούν ότι το "Μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα αλλά μια μέθοδος λύσης". Δηλαδή, συνέδραμε αποτελεσματικά τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου...
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Τέσσερις άξονες για ανάπτυξη
Τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης προανήγγειλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή.
Θα "τρέχει" παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο και θα έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
Την ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.
Τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε συναινετικό πλαίσιο με στόχο την απλοποίησή του.
Την υιοθέτηση μέτρων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων η ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ με κοινοτική αρωγή.
Τη λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Οπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με στόχο να προωθηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθούν άνεργοι στην εξυπηρέτηση
Keywords
Τυχαία Θέματα