Ανάπτυξη, αυτή η… άγνωστη

Η χώρα ζει μία κρίσιμη περίοδο. Είναι η αρχή μίας περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί η αξιοπρεπής θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Η οικονομική επιβίωση μέσα από την προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και ....
διεθνές οικονομικό περιβάλλον , είναι το ζητούμενο .

Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος στόχος – ο οποίος πρέπει να καταλαμβάνει μονίμως χώρο στο πίσω μέρος του μυαλού μας – θα πρέπει να είναι ο τρόπος της συνάντησης της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη.

Η καινούργια κυβέρνηση
μέχρι τις εκλογές θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες σταθεροποίησης και προοδευτικής αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και εξωτερικό , σε πολιτικό επίπεδο, και προσπάθειας ανάσχεσης της ύφεσης σε οικονομικό επίπεδο .

Η εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες , η διοχεύτεση της στην οικονομία ,η πληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες , η χρησιμοποίηση όλων των προς άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ , η ορθολογική χρησιμοποίηση και σε δίκαια και ισορροπημένη κατεύθυνση ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι κεντρικά στοιχεία , τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της ύφεσης και της κοινωνικά επικίνδυνης αύξησης της ανεργίας.

Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση του δημοσίου , η απελεθεύρωση των αγορών είναι άμεσες ενέργειες, οι οποίες θα συντελέσουν στην προοδευτική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ανάσχεση της ύφεσης.

Η πραγματική ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας είναι στενά συνδεδεμένη με τις επενδύσεις. Γιά ν΄ αρχίσει η Ελληνική οικονομία να έχει σε μόνιμη βάση ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να παραχθεί επί πλέον εγχώριο προϊόν , το οποίο θα προέλθει είτε από εξαγωγές και αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος είτε από υποκατάσταση εισαγωγών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να κυμανθεί στο 5% του ΑΕΠ και η σχέση εξαγωγές/εισαγωγές (χωρίς τα πετρελαιοειδή) να τείνει τουλάχιστον στο 65%.

Το κλίμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βέβαια συνάρτηση της απλοποίησης και διαφάνειας του φορολογικού συστήματος , του επιπέδου φορολογίας, των μέτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, της παράκαμψης της γραφειοκρατίας και της φιλελευθεροποίησης των συνθηκών για επενδύσεις.

Για ν’ αυξηθεί όμως το εγχώριο παραγόμενο προϊόν θα πρέπει να γίνουν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από ξένα κεφάλαια (ενέργεια, τουρισμός, υποδομές) ώστε ν’ ακολουθήσουν μικρότερης κλίμακας επενδύσεις Eλλήνων επενδυτών.

Το κλίμα ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας το οποίο είναι κυρίαρχο στο Ελληνικό περιβάλλον –η εκροή τουλάχιστον 65 Δις από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 22 μήνες το επιβεβαιώνει-,λόγω του φόβου της πτώχευσης και των αμφιβολιών για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση μεγάλου όγκου επενδύσεων από Ελληνες κεφαλαιούχους. Οι Ελληνες επενδυτέ
Keywords
Τυχαία Θέματα