Αναπληρωματικές εκλογές του 1992

Αναπληρωματικές εκλογές στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και....
εξέπεσε από
βουλευτής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα,[εκκρεμεί παραπομπή] (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.

Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Ο Βασίλης Λεβέντης απέσπασε περισσότερες από 100.000 ψήφους, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη της Ένωσης Κεντρώων στην περιφέρεια.

http://www.tsiapis.com/
Keywords
Αναζητήσεις
5 απριλιου 1992 εκλογες, ψηφοφορια τσοβολα λεβεντη
Τυχαία Θέματα