Άμεση η λήψη μέτρων για τη συγκέντρωση των 28,2 δισ. του μεσοπρόθεσμου

Αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα, και το οποίο θα είναι έτοιμο για ψήφιση στις αρχές του Σεπτεμβρίου με ορίζοντα εφαρμογή το 2012.

Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε για τις όποιες αλλαγές στο μέλλον όταν θα υπάρχουν τα κατά δημοσιονομικά περιθώρια. Και σε αυτές συγκαταλέγονται, το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο αποτελεί μεν πρώτη προτεραιότητα του....
νέου οικονομικού επιτελείου.Αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα, και το οποίο θα είναι
έτοιμο για ψήφιση στις αρχές του Σεπτεμβρίου με ορίζοντα εφαρμογή το 2012.

Εισοδηματική εισφορά, αφορολόγητο όριο, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε αναψυκτικά και πετρέλαιο, τεκμήρια, αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης επιτηδευματιών, φορολογία ακινήτων και πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς δεν συζητούν επ΄ ουδενί το τελικό αποτέλεσμα των μέτρων 28,2 δισ. ευρώ και των ζητούμενων 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι όποιες περιορισμένες αλλαγές γίνουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο φορολογικό «πακέτο» Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν στην έκτακτη εισφορά, το μέτρο των αποδείξεων, τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα ακίνητα, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τα «ξενιτεμένα» κεφάλαια.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μειώσει κάπως την επιβάρυνση από την επιβολή της εισφοράς στα εισοδήματα του 2010 διευρύνοντας το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 1%. Δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο «κεφαλικός φόρος».

Όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ή 30.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Για εισοδήματα 30.000 έως 60.000 ευρώ θα επιβληθεί συντελεστής 2% και άνω των 60.000 ευρώ συντελεστής 3%.

Καινούργιο στοιχείο η θέσπιση ελάχιστου φόρου επιτηδευματιών, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Εξετάζεται, το τέλος αυτό να έχει την ίδια χρονική διάρκεια με την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή μέχρι το 2015.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Το μέτρο των αποδείξεων αλλάζει ριζικά, μετά την ...πανωλεθρία στα έσοδα από τις αυξημένες επιστροφές φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών καταργεί το «μπόνους» των αποδείξεων που ισχύει σήμερα από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνει κάποιος για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Για παράδειγμα σήμερα φορολογούμενος με εισοδήματα 30.000 για να έχει το αφορολόγητο όριο των 12.000 θα έπρεπε να συγκεν
Keywords
Τυχαία Θέματα