Ακόμη και την εθελοντική επιμήκυνση του χρέους, θα θεωρηθεί στάση πληρωμών, υποστηρίζουν οι Financial Times

Την τακτική του καρότου και του μαστίγιου υιοθετούν τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατά κύριο λόγο οι εφημερίδες, στο ζήτημα της κρίσης του ελληνικού χρέους. Σήμερα οι Financial Times προχωρούν ένα βήμα περαιτέρω, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοστάσιο από τους....
μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει ή προεξοφλεί την χρεοκοπία
της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως κατά την εκτίμηση των επενδυτών η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει στάση πληρωμών με αποκλειστική αιτία ην άσχημη δημοσιονομική κατάσταση σε συνάρτηση με την απροθυμία των πολιτικών δυνάμεων να ομονοήσουν, ειλικρινώς, και το ανυπέρβλητο των προβλημάτων όσο ο χρόνος περνά και δεν λαμβάνονται μέτρα.

Οι Financial Times, επαναλαμβάνουν αυτό που είχαν δημοσιεύσει στο χθεσινό τους φύλλο περί της παρέμβασης των ευρωπαίων στα εσωτερικά της χώρας με τη συμμετοχή και επίβλεψή τους στην είσπραξη των φόρων και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ωστόσο, πως πρόκειται για ένα επισφαλές σχέδιο, αφού συναντά την πείσμονα άρνηση της Γερμανίας καθώς μεταξύ των άλλων προβλέπει, την δανειοδότηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή κοινότητα των χωρών της Ε.Ε., αλλά και την παράταση αποπληρωμής των οφειλών μετά από σχετική συμφωνία με τους πιστωτές, οι οποίοι θα αποδεχθούν την εθελοντική παράταση.

Αυτό αποτελεί και το πρόβλημα. Η εφημερίδα σημειώνει πως η εθελοντική επιμήκυνσης του προγράμματος πληρωμών, θα σημάνει αυτομάτως και αναγνώριση του ότι η χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί τις υποχρεώσεις της εγκαίρως, άρα κηρύσσει με ένα έμμεσο τρόπο στάση πληρωμών. Μάλιστα, η εφημερίδα θυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είχε τονίσει πως προβεί στην υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής ικανότητας της χώρας στο ναδίρ, δηλαδή στο επίπεδο του default στην περίπτωση που υπάρξει έστω και έμμεση στάση πληρωμών.

«Κάτι τέτοιο θα παγώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια, αποκόβοντάς τις από μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα προκαλέσει και άλλη αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές που θα συνεχίζουν να έχουν ομόλογα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να μην διατηρούν χρεοκοπημένα χρεόγραφα», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Ενώ υπογραμμίζει πως ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής και στην Ελλάδα του προγράμματος «Πρωτοβουλία της Βιέννης», τότε «οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πουλήσει credit default swaps σε άλλες τράπεζες θα υποχρεωθούν στην περίπτωση χρεοστασίου να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κάλυψης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζουν οι Financial Times.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γ
Keywords
Τυχαία Θέματα