ΑΓΝΟΗΣΕ 11 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΣΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΓ.ΟΡΟΣ

Του Γιώργου Θεοχάρη

Ο π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΣΤΟ AGIORITIKOVIMA.GR ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΟΡΟΥΣ .ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ..ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ.
“Αυτό το δακτυλίδι στο χαρίζω για τους αρραβώνες σου,όποτε κι αν γίνουν… “είπε με αγάπη στον.....
21χρονο Παναγιώτη,πρωταθλητή Πάλης, η νονά του. “Εγώ όμως
αντί για μια κοσμική γυναίκα το δακτυλίδι το αφιέρωσα στην Παναγία όταν ήρθα στο Άγιο Όρος και έγινα μοναχός.΄΄εξηγεί σήμερα στο agioritikovima.gr ο 40χρονος μοναχός Βασίλειος.

Εγκατέλειψε.. έντεκα μετάλλια στην ελευθέρα πάλη,τη δόξα και τις παρέες του και ζεί προσευχόμενος στην έρημο του Αγίου Όρους. Από την ηλικία των 21 ετών εγκαταβοιεί στην έρημο του Αγίου Όρους ο ασκητής π. Βασίλειος.
Αφήνοντας πίσω τον πρωταθλητισμό στην ελευθέρα πάλη που διακρίθηκε πάνω από δέκα φορές, κατακτώντας συνολικά 11 μετάλλια. Το απόκρημνο ησυχαστήριο της Γέννησης του Χριστού στα ξακουστά Κατουνάκια είναι το πνευματικό "καταφύγιό" του όπυυ ζει με πέντε ακόμα μοναχούς.Εκεί, όπου η μετακίνηση γίνεται μόνο με μουλάρια μέσα από αυτοσχέδια μονοπάτια. Λίγο αργότερα τον Πατέρα Βασίλειο τον ακολουθεί και ο κατά σάρκα αδερφός του Πατέρας Δωρόθεος. Κάτι που στοίχισε πολύ στη μητέρα τους που ζει μόνη της στις Αχαρνές, έξω από την Αθήνα.


ΕΡ.Πατέρα Βασίλειε, τι σας έφερε εδώ; Τι σας έκανε να εγκαταλείψετε τα εγκόσμια και να ζείσετε στην έρημο... απομονωμένος;


Η αγάπη του Θεού και ιδιαίτερα η αγάπη της Παναγίας. Το περιβόλι της
Θεοτόκου ήταν το πιο ιδανικό μέρος για να μπορέσω να σώσω πιο εύκολα την ψυχή μου. Η απομάκρυνση απο τα αίτια του κόσμου δηλ. τους πειρασμούς, τις αμαρτωλές επιθυμίες που κυοφορούνται μέσα στην κοινωνία βοηθούν σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Οι γήινες απολαύσεις, οι μάταιες και πρόσκαιρες ηδονές δεν οδηγούν πουθενά. Κύριος σκοπός εδώ είναι η κάθαρση της ψυχής αλλά και του σώματος. Μέσα σε αυτό το πνευματικό περιβάλλον όπου ο κάθε καλόγερος βιώνει στιγμές του παραδείσου.


ΕΡ.Βρήκατε αυτό που αναζητούσατε;

Βέβαια, το βρήκα και με το παραπάνω. Δεν περίμενα να βρω τόσα πολλά
πνευματικά αγαθά. Χωρίς καμμία κοσμική μέριμνα και μέσα στην ηρεμία της
φύσης κάνω τα πνευματικά μου καθήκοντα και βιώνω την ψυχική πληρότητα.
Εύχομαι και η μετέπειτα πορεία της ζωής μου να είναι έτσι. Ο μοναχικός βίος
είναι σωτήριος αρκεί να είσαι συνεπής στο έργο σου. Ο πόλεμος με τις σαρκικές
επιθυμίες δεν σταματά ποτέ. Απλά εδώ απέχεις απο τα αίτια και οχυρώνεσαι
πνευματικά. Με αποτέλεσμα να μπορείς να επιβληθείς σε κάθε τι που ζητά η
σάρκα. Με όπλα την πίστη, την υπομονή και την υπακοή στον γέροντα μου προσπαθώ
να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο που προκύπτει στην πνευματική πορεία μου.

ΕΡ.Ποια είναι τα αγαθά που βρήκατε εδώ και δεν μπορούσατε να τα αποκτήσετε μέσα
στον κόσμο;

Η κάθαρση του νοός. Η θε
Keywords
Τυχαία Θέματα