Αγκάθι περιουσιακό και εδαφικό

Στο περιουσιακό και το εδαφικό είναι οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς, όπως προκύπτει από το 20σέλιδο έγγραφο που κατέθεσε η κάθε πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι τώρα η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι είναι το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη να συζητήσει και το εδαφικό, το οποίο θεωρεί ότι είναι το τελευταίο που πρέπει να διαπραγματευτούν οι δύο ηγέτες.

Οι δύο πλευρές καταγράφουν τις θέσεις τους στα έγγραφα που έδωσαν στα ........
Ηνωμένα Έθνη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα τα ανταλλάξουν σύντομα
και μεταξύ τους. Ωστόσο, έχει ήδη αρχίσει να διαρρέει το περιεχόμενό τους και μάλιστα να γίνεται ακόμη και σύγκριση μεταξύ των δύο εγγράφων. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να βρει τρόπο να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών και τελικά να καταλήξουν σε ένα κείμενο. Παραμένει άλλη μόνο μία συνάντηση των δύο ηγετών αύριο στην Κύπρο προτού μεταβούν και πάλι στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση στις 22 – 24 Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι είναι ίσως η πιο κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. 

Οι έποικοι

Στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, στο οποίο υπάγεται και το θέμα των εποίκων, διατυπώνεται διαφορετική θέση από τις δύο πλευρές. Παρόλο που η τουρκική πλευρά δεν είχε ακόμη το 20σέλιδο έγγραφο της ε/κ πλευράς στα χέρια της, η εφημερίδα Χουριέτ σε χθεσινό της δημοσίευμα ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δεν όρισε στο δικό της έγγραφό της τον αριθμό των εποίκων που μπορούν να παραμείνουν νησί μετά τη λύση. Από την άλλη, η θέση που διατύπωσε στο δικό της έγγραφο η τ/κ πλευρά, είναι ότι θέλει να παραμείνουν όλοι. «Η κάθε πλευρά πρέπει να πει στην άλλη πλευρά τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που θέλει να έχει το ενωμένο κράτος. Δεν θέλουμε να μείνουν όλοι που διαμένουν στην Κύπρο, θέλουμε οι πολίτες μας να παραμείνουν και πολίτες του ενωμένου κράτους και δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από αυτό. Βλέπουμε πως όλοι μας καταλαβαίνουν σε αυτό το θέμα εκτός από την ε/κ πλευρά», δήλωσε ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι. 

Διασταυρωμένη ψήφος

Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα της διασταυρωμένης ψήφου. Οι ίδιες τουρκικές πηγές λένε πως η ε/κ πλευρά επιμένει στο θέμα της διασταυρωμένης ψήφου και ζητά όπως οι Ε/Κ και οι Τ/Κ ηγέτες να μην εκλέγονται ξεχωριστά από τις δύο κοινότητες αλλά από κοινού. Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία αν η τ/κ πλευρά δεχτεί τη διασταυρωμένη ψήφο. Η θέση, ωστόσο, της τ/κ πλευράς, όπως διατυπώνεται στο 20σέλιδο έγγραφό της, είναι να εκλεγούν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ ηγέτες από τις δικές τους κοινότητες ξεχωριστά στις πρώτες εκλογές του ενωμένου κράτους. Στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της διασταυρωμένης ψήφου. 

Για το περιουσιακό, οι ίδιες τουρκικές πηγές λένε πως η ε/κ πλευρά επιμένει να αποφασίσουν οι πρόσφυγες για το αν θα αποδεχτούν τη λύση της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής ή της επιστροφής της περιουσίας τους. Σύμφωνα και πάλι με τη Χουριέτ, η τ/κ πλ
Keywords
Τυχαία Θέματα