Αυστηρές ποινές για την υπερσυνταγογράφηση

Νέα μέτρα για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ζήτησε η Τρόικα από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο μετά την εκτόξευση που παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο.
Ο υπουργός υγείας μετά την συνάντησή του με την Τρόικα έσπευσε να διαμηνύσει στους γιατρούς τις αυστηρές κυρώσεις που θα έχουν αν υπερσυνταγογραφούν.

Οι γιατροί που δεν θα .....
συμμορφώνονται με τα
όρια που θέτει το Υπουργείο Υγείας και θα υπερσυνταγογραφούν θα αποβάλλονται από τον ΕΟΠΠΥ για ένα χρόνο ενώ η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων δηλαδή αντίγραφων, θα είναι υποχρεωτική. Πρωτότυπα φάρμακα θα συνταγογραφούνται μόνο αν είναι εντός πατέντας δηλαδή θεωρούνται αναντικατάστατα.

Όλα τα φαρμακεία της χώρας θα καταγράφουν το όνομα του γιατρού και τη
συνταγή που συνταγογράφησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η δαπάνη το 2012 θα να είναι μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ, και δεν θα ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα γίνει με τη μείωση της υπερσυνταγογράφησης και την αύξηση κατά 50% της χρήσης των γενοσήμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 2011 οι γιατροί συνταγογράφησαν 4,1 δισ. ευρώ, φαρμακευτική δαπάνη που βαραίνει τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων σημείωσε μείωση 23% σε σχέση με το 2010.

Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στην τρόικα να υπάρχει ένα υπουργείο για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (κλάδοι Υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ και λοιπές δομές), λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όπως είπε, στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τον πολίτη.

Αντιδρούν οι γιατροί

Έντονη είναι η αντίδραση των γιατρών στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς θεωρούν ότι η περίθαλψη του πολίτη καθορίζεται πλέον με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήρια ασφάλειας.

http://briefingnews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα