WIKILEAKS: «Πως μπορείς να κλέψεις τις εκλογές, με τον Αλβανικό τρόπο!» Διαβάστε περισσότερα εδώ »» North Epirus Online-Νέα Βορείου Ηπείρου: WIKILEAKS: «Πως μπορείς να κλέψεις τις εκλογές, με τον Αλβανικό τρόπο!»

Σε αυτό το τηλεγράφημα που δημοσιεύει το wikileaks ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στα Τίρνανα, Τζον Ουίθερς μιλάει για την "εκλογική" κουλτούρα των Αλβανών.
Διαβάστε:
Αφετηρία το 1996
Οι εκλογές του 1996 ήταν το χαμηλότερο σημείο για την Αλβανία. Υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες, νοθείας, εκφοβισμού ψηφοφόρων από την .....
αστυνομία. "Συγγραφείς" της νίκης του Δημοκρατικού στις εκλογές
του 1996 ήταν ο τότε πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα και ο αξιωματούχος του υπουργείο Εσωτερικών Ferdinand Poni.
Το γεγονός ότι ο Μπερίσα είναι και σήμερα πρωθυπουργός και Poni ασχολείται με τα νέα δελτία ταυτότητας (karta identiteti), έχει ανησυχήσει το Σοσιαλιστικό το οποίο εκφράζει τους φόβους για νέες νοθείες.


Ψηφίσει, παρακαλώ!
Μια τακτική της υφαρπαγής τη ψήφου είναι η ψηφοφορία «karusel-σβούρα», που σημαίνει: ένας κομματάρχης συμπληρώνει ένα ψηφοδέλτιο και το δίνει μαζί με 50 χιλιάδες λεκ για να το ρίξει στην κάλπη. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Υπάρχουν επίσης άλλες παραλλαγές του συστήματος, όπου οι κομματάρχες δεν είναι γενναιόδωροι και δεν σου προσφέρουν ανταμοιβή,αλλά σε απειλούν με ξυλοδαρμό ή σε εκβιάζουν αν δεν κάνεις αυτό που ζητούν.


Ψήφος με «πίτσα»
Μια άλλη τεχνική που έχει μεγαλύτερη επίδραση είναι η ψηφοφορία με τα ψηφοδέλτια τοποθετημένα σε κουτιά πίτσας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Επίτροποι παραγγέλνουν πίτσες και στα κουτιά που τους φέρνουν τοποθετούνται ψηφοδέλτια του ενός ή του άλλου κόμματος. Οι Επίτροποι για να κλείσουν τα μάτια σε αυτή την περίπτωση έχουν λάβει μεγάλες αμοιβές ύψους 500 ευρώ. Κανείς δεν μετράει πόσες ψήφους έχει στην κάλπη και πόσοι είναι οι ψηφίσαντες στον εκλογικό κατάλογο.


Πλαστές ταυτότητες:
Ένας άλλος τρόπος είναι να ψηφίσει αρκετές φορές με πλαστές κάρτες
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, τα κομματικά μέλη ψηφίζουν αρκετές φορές με διαφορετικά ονόματα ή και με το ίδιο όνομα, αλλά που δεν έχει σημειωθεί από τον Επίτροπο. Με τα νέα δελτία ταυτότητας, αυτή η τεχνική υποτίθεται ότι θα σταματήσει, αλλά δεν ξέρω αν θα συμβεί πραγματικά. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τη διανομή των δελτίων ταυτότητας στην Αλβανία και υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτή η τεχνική της πολλαπλής ψήφου μπορεί να συνεχιστεί και πάλι.

http://borioipirotika.blogspot.com/


Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα