H Αμερικανική πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Κροατία προ έξη ετών ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλεί κάθε χρόνο μία σύνοδο Κορυφής (* 1 ) των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία που αφορούσε όμως τα....
ευρύτερα ευρωατλαντικά ζητήματα της περιοχής. Λόγω των προβλημάτων αναγνώρισης που υφίστανται μεταξύ ορισμένων κρατών της περιοχής (* 2 ), στις συναντήσεις αυτές τηρείται η πρακτική των Διαβαλκανικών Διασκέψεων, τουτέστιν οι συμμετέχοντες αναφέρονται στον κατάλογο συμμετεχόντων μόνον με το όνομα και την ιδιότητα τους χωρίς να μνημονεύεται η χώρα τους και στο τραπέζι των συνεδριάσεων τοποθετείται
μπροστά στον κάθε ομιλητή μόνο το όνομα και η σημαία της χώρας του.

Στην εφετινή Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ (8-9 /7/2011 ) (* 3 ) παρευρέθη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικά θέματα των ΗΠΑ κ. William J. Burns, τρίτος στην πολιτική ιεραρχία του Υπουργείου του, ο οποίος συμμετείχε στις εναρκτήριες μόνον ομιλίες και όχι στις συζητήσεις επί των επί μέρους τριών θεμάτων (* 4 ) . Η ομιλία του , αν και έφερε τον τίτλο « ΗΠΑ-Ε.Ε ημιτελή θέματα στα Βαλκάνια», ουσιαστικά παρουσίαζε τις αμερικανικές εκτιμήσεις και απόψεις επί των εξελίξεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων (* 5 ) και καθόριζε τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία των κρατών, ωσάν οι ΗΠΑ να καθοδηγούσαν την πολιτική της Ε. Ένωσης στο ζήτημα αυτό. Εντύπωση και ενόχληση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους ο τρόπος διατύπωσης των απόψεων και θέσεων που έδιδε την εικόνα «επιθεωρητή» που επιβραβεύει ή προειδοποιεί ή κακίζει τους «μαθητές» του. Το γεγονός αυτό δεν παρέλειψε να καυτηριάσει στην ομιλία της για τα θέματα διεύρυνσης η γνωστή για τις εκρηκτικές, κατά καιρούς δηλώσεις της , η επί 22 χρόνια γερμανίδα Ευρωβουλευτής , Κα Doris Pack , με άκομψο πάντως τρόπο , λέγοντας «…όπως ανέφερε και αυτό το άτομο , πώς τον λέγανε…., που με έκανε να αισθάνομαι ντροπή».

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(*1 ) Η Σύνοδος Κορυφής της Κροατίας είναι μία ετήσια Διεθνής Διάσκεψη που άρχισε το 2006 και λαμβάνει χώρα στο Ντουμπρόβνικ με διαφορετικό κύριο θέμα συζήτησης κάθε φορά. Το 2006 το βασικό θέμα ήταν « το μέλλον της Ν-Α Ευρώπης». Το 2007 « Ο νέος Ευρωπαϊκός Νότος» . Το 2008 « Ασφάλεια, Ανάπτυξη , Ευημερία». Το 2009 «Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Ανάγκες- Ενέργεια, Επένδυση και Ανάπτυξη». Το 2010 « Αντιμετώπιση των Παγκόσμιων προκλήσεων από την Ν-Α Ευρώπη».

(*2 ) Ουδείς παρέστη από την Σερβία και Ρουμανία λόγω της συμμετοχής του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου.

(*3 ) Το βασικό θέμα εφέτος ήταν «Μία νέα δεκαετία για την Ν-Α Ευρώπη-Οριστικοποίηση της Μετάβασης» .

(*4 ) α) Διαμορφώνοντας την Νέα Οικονομική Ημερήσια Διάταξη: ο Ρόλος των επενδύσεων, β)Προκλήσεις ασφάλειας στην μεταβαλλόμενη Μεσόγειο γ) Διεύρυνση Ε.Ε.

(*5 ) Επισημαίνεται η απουσία αναφοράς για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία



Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας για π
Keywords
Τυχαία Θέματα