Bροχή τα παράπονα στον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή και για τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Αυξητική πορεία παρουσίασαν τόσο τα γραπτά παράπονα όσο και οι τηλεφωνικές κλήσεις και επισκέψεις που έλαβε το Γραφείο του Μεσολαβητή Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών.Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων, που δημοσιεύτηκε χθες , τα περισσότερα παράπονα επικεντρώνονται στους τομείς των μέσων πληρωμών και των δανείων.
Ειδικότερα σχετικά με τις ασφαλιστικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες η έκθεση του.....
διαμεσολαβητή αναφέρει περιπτώσεις όπως, μη αποδοχή ασφαλιστηρίου που εκδόθηκε από
εταιρεία επιλογής του δανειολήπτη και χρέωση με ασφάλιστρα εταιρίας που είχε επιλέξει η τράπεζα, χρέωση ασφαλίστρων παρά την ολοσχερή εξόφληση του δανείου, ασφάλιση του δανειολήπτη χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Αναλυτικά το 2010, το Γραφείο δέχθηκε συνολικά 14.289 τηλεφωνικές κλήσεις και επισκέψεις στα γραφεία του, αυξημένες κατά 16,46% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα γραπτά παράπονα αυξήθηκαν κατά 6,07%, φτάνοντας τα 2203, από ιδιώτες, επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και επενδυτές, που αφορούσαν τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες. Επίσης, στα πλαίσια συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο FIN-NET, έλαβε 74 διασυνοριακά παράπονα. Συνολικά περατώθηκε η διερεύνηση 1.826 γραπτών υποθέσεων.
Η κατανομή των υποθέσεων κατά προϊόν και αιτία παραπόνου είχε ως ακολούθως :
- Το 20,02% αφορούσε τα μέσα πληρωμών, το 67,46% τα δάνεια, το 7,74% τις καταθέσεις, και το 3,24% τις επενδυτικές υπηρεσίες, ενώ 1,54% διάφορες άλλες υπηρεσίες.
- Το 12,10% αφορούσε την αμφισβήτηση συναλλαγών / υπολογισμών, το 15,39% την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών, το 69,07% την τραπεζική ή επενδυτική πρακτική, και το 3,44% διάφορα άλλα θέματα (έξοδα, επιτόκια, δυσμενή στοιχεία κ.ά.).
Το 67,68% των διαφορών επιλύθηκε υπέρ των συναλλασσόμενων, είτε με πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός τους είτε συμβιβαστικά.
Ειδικότερα, βάσει της Ετήσιας Έκθεσης 2010 του Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, εξετάσθηκαν διαφορές που αφορούσαν κυρίως:
Στα δάνεια: σχετίζονταν κυρίως με τον εκτοκισμό των οφειλών, τη μη έγκαιρη ενημέρωση του εγγυητή για την υπερημερία του οφειλέτη, την επιβάρυνση με έξοδα για ολοσχερώς εξοφλημένα ανοικτά δάνεια, λόγω μη λύσης της σχετικής σύμβασης, την επιθετική πολιτική των τραπεζών αναφορικά με τη χορήγηση δανείων, τη χορήγηση πιστώσεων δυσανάλογων της πιστοληπτικής ικανότητας και τον τρόπο όχλησης των συναλλασσομένων από τις εισπρακτικές εταιρείες.
Στα μέσα πληρωμών: Τα παράπονα αφορούσαν τον εκτοκισμό των οφειλών, σε περίπτωση μη καταβολής του συνόλου του υπολοίπου των μηνιαίων λογαριασμών πιστωτικών καρτών, τον πλημμελή έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά τις συναλλαγές με τράπεζες και επιχειρήσεις που δέχονται πιστωτικές κάρτες, την αμφισβήτηση χρεώσεων ύστερα από κλοπή ή απώλεια καρτών, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών και τα έξοδα ανάληψης μετρητών με πιστωτικές κάρτες.
Στις καταθέσεις: Στο επίκεντρο βρίσκονται ο συμψηφισμός μισθών και συντάξεων με απαιτήσε
Keywords
Τυχαία Θέματα