Aλλαγές στις συνθήκες και κρίση χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες από … καταβολής Ευρωζώνης ξεκινά τη Δευτέρα.

Με την κρίση χρέους να έχει εξαπλωθεί πλέον όχι μόνο στην Ευρωπεριφέρεια, αλλά και στην καρδιά της ζώνης του ευρώ, με πιο «ηχηρό» παράδειγμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου την Παρασκευή αλλά και την....
πρωτοφανή απόφαση της Γερμανίας να διακόψει την δημοπρασία ομολόγων της, την Πέμπτη, ακριβώς επειδή το επιτόκιο «ξέφευγε» του προϋπολογισμένου από το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τη συνοχή της Ευρωζώνης καθώς την ώρα που το κόστος δανεισμού καλπάζει
και η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων καταρρέει, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία αναζητούν μέσω δημοπρασιών κεφάλαια άνω των 29 δισ. ευρώ!

Εφιαλτικό το σενάριο, αλλά αληθινό, με δεδομένο πως η κρίση χρέους έχει φτάσει στην αυλή των κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών, Γερμανίας και Γαλλίας, οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν πολλά. Με το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών σε πίεση από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα οι … πρωταγωνιστές της Ευρωζώνης δεν μοιάζουν να συναισθάνονται το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, ο οποίος την Παρασκευή μόλις απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της έκδοσης ευρωομολόγου και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να συναινέσουν στην πιο στενή οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της Ευρώπης, το Σάββατο απέκλεισε κάθε πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ!

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλάμβανε πως η επείγουσα λύση για την Ευρώπη είναι αυτή που έχει να κάνει με την αλλαγή στις Συνθήκες, αλλαγή που θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η στενότερη διακυβέρνηση και η αυστηρότερη τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της κάθε χώρας μέλους. Γιατί αυτή είναι, κατά τους Γερμανούς, η πιο «πειστική απάντηση» που μπορεί να δώσει η ΕΕ στις αγορές.

Με την άποψη Σόιμπλε εξάλλου έχουν προκαταβολικά συνταχθεί οι ομόλογοί του της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Μια θέση που θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Κάτι που φιγουράρει και στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου με πιο ενδεικτικό αυτό της Bild-Zeitung που αναφέρει πως Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν την προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει οι αλλαγές που στοχεύουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη, να υλοποιηθούν ει δυνατόν ακόμα και τον Ιανουάριο και προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από την κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Την «σκληρή» γραμμή του Βερολίνου στηρίζει και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν που επιμένει, σε συνέντευξή του στη
Keywords
Τυχαία Θέματα