Ξαναχτύπησε ο Μασκ και αποκαλεί «παράφρονες» τους απεργούς της Tesla


O Έλον Μασκ χαρακτηρίζει «παράφρονες» τους απεργούς καθώς οι Σουηδοί εργάτες της Tesla ζητούν συλλο γικές συμβάσεις. Οι απεργοί διεκδικούν από τον αμερικανικό κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Το ισχυρό συνδικάτο IF Metall ηγείται της απεργίας σε οκτώ χώρους εργασίας της Tesla,

εδώ και πέντε εβδομάδες. Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας απεργούν.

Την Πέμπτη, ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος της Tesla δεν δίστασε να «επιτεθεί» στους εργαζόμενους, γράφοντας στο X, πρώην Twitter: «Αυτό είναι τρελό».

Το συνδικάτο IF Metall έχει περισσότερα από 300.000 μέλη στη σουηδική βιομηχανία και δηλώνει ότι «θα συνεχίσει [με τις απεργίες] για όσο χρειαστεί». Η απεργία ξεκίνησε αφότου η Tesla αρνήθηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τα μέλη της.

Αλληλεγγύη από εργάτες σε λιμάνια, ηλεκτρολόγους, διανομείς

Η απεργία έχει κερδίσει την υποστήριξη των εργαζομένων στις μεταφορές και τα λιμάνια, οι οποίοι αρνήθηκαν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν αυτοκίνητα Tesla σε όλα τα σουηδικά λιμάνια. Η

Ηλεκτρολόγοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν service ή επισκευές στα συνεργεία της Tesla. Ακόμα, υπάλληλοι υπηρεσιών και μεταφορών έχουν σταματήσει να διανέμουν πακέτα και αποστολές στην Tesla.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IF Metall, ο Jesper Pettersson. «Δυστυχώς, δεν έχουμε συνεχείς συνομιλίες με την Tesla Sweden αυτή τη στιγμή, αλλά όπως πάντα, είμαστε διαθέσιμοι για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

Η δράση φαίνεται να επηρεάζει τις επιχειρήσεις πέρα ​​από την Tesla. Λίγο μετά την έναρξη της απεργίας στην Tesla, η σουηδική παγκόσμια εταιρεία πληρωμών Klarna υπέγραψε συλλογική σύμβαση, μετά τις προειδοποιήσεις εργατών για σχεδιαζόμενη απεργία στα κεντρικά της γραφεία στη Στοκχόλμη.

Με πληροφορίες από Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα