Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ενώπιων μιας από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ίσως βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών. Πιστεύουν ότι η σκαπάνη τους ανακάλυψε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη επισημαίνουν οι ερευνητές, που δηλώνουν όμως,επιφυλακτικοί.

Πάντως, βάσει των ευρημάτων, πρόκειται για έναν τάφο που όμοιο του δεν.......
έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Έχει περίμετρο 498 μέτρα (!), παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν βασιλιά.

Οι αρχαιολόγοι
που κάνουν έρευνες στην Αμφίπολη Σερρών επισημαίνουν ότι ο τάφος είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν του πατέρα του Αλεξάνδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα. Ο τάφος, ο οποίος παραπέμπει σε ένα δημιούργημα το οποίο θα κατασκευαζόταν μόνο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, έχει επενδυθεί εξωτερικά με άριστης ποιότητας μάρμαρο, με ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία.

Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα, ενώ στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

Βέβαια, επισημαίνουν ότι είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής η είσοδος του ταφικού συγκροτήματος.

Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.

Ο τάφος έχει θολωτό – πυραμιδωτό σχήμα. Στην κορυφή του ήταν τοποθετημένος, ο «Λέων της Αμφίπολης», ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και οι Άγγλοι είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν – κλέβοντάς το – στην Αγγλία το 1916. Άλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα