Τρεις αγωγοί για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου

Γράφει ο Poor Journalisto
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι να χαθούμε μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που ζούμε και να μην μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Το Κέρδος δημοσίευσε ένα άρθρο που αναφέρεται στις διεθνείς εξελίξεις για τους αγωγούς και στο σχέδιο της BP να προσπεράσει την Ελλάδα αφήνοντας όλα τα οφέλη στις γειτονικές χώρες.
Τρεις αγωγοί για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου

Τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Βρυξελλών, Μόσχας και Μπακού εντείνονται
οι διεργασίες για το ποιος τελικά θα είναι ο αγωγός – «μνηστήρας» του μαμούθ κοιτάσματος φυσικού αερίου SDII. Ιδιαίτερα μάλιστα συναγερμός έχει σημάνει μετά την.........
ανακοίνωση του αντιπροέδρου της BP, (βασικού μετόχου του SDII), για την ανάπτυξη του Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ, για κατάθεση νέου σχεδίου για αγωγό, γνωστού ως South-East Europe Pipeline.

Η κίνηση αυτή έχει κινητοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την προώθηση των αγωγών, καθώς οι κινήσεις της ΒΡ προβληματίζουν και δημιουργούν κινδύνους για την προώθηση της δημιουργίας του «ελληνικού δρόμου» για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζαν. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», σχολιάζουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «βγει από το παιχνίδι» εάν δεν κινηθεί άμεσα ώστε παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη στρατηγική, με πολλές εναλλακτικές, που θα εμπλέκουν όλες τις ενδιαφερόμενες για το «νότιο διάδρομο» εταιρείες, ώστε να αφαιρούνται επιχειρήματα από όσους επιδιώκουν ναυάγιο του «ελληνικού διαδρόμου» φυσικού αερίου. Στελέχη της αγοράς φυσικού αερίου σχολιάζουν ότι απαιτείται άμεση ενεργοποίηση ώστε, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, μην χαθεί ο στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας εδώ και 10 χρόνια σε ότι αφορά τους αγωγούς και την αναβάθμιση της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι ασκούνται πιέσεις υπέρ του Nabucco, αλλά απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ακουστούν τα επιχειρήματα και της ελληνικής πρότασης ώστε να ενισχυθεί «ελληνική υποψηφιότητα» και να εξασφαλιστεί το άνοιγμα του «ελληνικού διαδρόμου». Ένα καλό επιχείρημα και για τις δύο ελληνικές υποψηφιότητες είναι ότι σε επίπεδο τεχνικής και εμπορικής κατάρτισης έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα.

Ο «μικρός Ναμπούκο»

Ο προτεινόμενος αγωγός από την BP South – East Europe Pipeline, με συνολικό μήκος 1.300 χιλιόμετρα, θα ξεκινά από την ανατολική Τουρκία και μέσω Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα καταλήγει στα ανατολικά σύνορα της Ουγγαρίας. Θα εκμεταλλεύεται την υφιστάμενη υποδομή τον αγωγό Μπακού-Εζερούμ) για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν, στην Ανατολή με τον ενεργειακό κόμβο στην Αυστρία, στη Δύση. Το γεγονός ότι το μήκος του είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο από αυτό του Nabucco, τον καθιστά πολύ φθηνότερο.

Η BP, μάλιστα δηλώνει «ανοιχτή» στην ιδέα της απευθείας συμμετοχής στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία
Keywords
Τυχαία Θέματα