Το πολιτιστικό χάος των Ολυμπιακών Αγώνων

Η πνευματική απόσταση είναι τεράστια. Αγεφύρωτη στο πέρασμα των αιώνων, ακατάληπτη στο πνεύμα όλων των εποχών. Εμείς έχουμε στις πλάτες μας τους αιώνες κι εκείνοι μόλις το χθεσινό σούρουπο. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να υπάρχει τέτοια ιλιγγιώδης διαφορά κουλτούρας, σκέψης και πολιτισμού ανάμεσα στο γένος των Ελλήνων και σε κείνη των μόλις χθεσινών λαών, όπως οι Αγγλοσάξωνες και οι Ούννοι. Από τη μια πλευρά στέκονται τα κιονόκρανα του Ιωνικού ρυθμού και από την άλλη προβάλλονται ως αντίπερα όχθη τα κατορθώματα του κινηματογραφικού ήρωα Τζέημς Μπόντ. Από την δική μας φύτρα να βρίσκεται ο Αισχύλος
και από την άλλη πλευρά να καμώνεται τον σπουδαίο ο άρτι κυκλοφορήσας Χάρρυ Πότερ με τα εμπνευσμένα κατορθώματά του για μικρά παιδιά. Μόνον για τα......... μικρά παιδιά των Ελλήνων, στην Αγγλία είναι ένα σοβαρό ανάγνωσμα και για μεγάλους.

Το θέμα αναφέρεται στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, που ο κάθε εχέφρων και σοβαρός γνώστης της ιστορίας θα προτιμάει να μην θυμάται. Η λήθη είναι προτιμότερη από την γελοιοποίηση. Καλλίτερα ξεχασμένος παρά γελοίος.
Αυτόματα έρχεται στη μνήμη μας η τελετή έναρξης των αγώνων του 2004 στην Αθήνα και κεντρίζει τη μνήμη και την αναφορά της στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, του πανανθρώπινου γένους των Ελλήνων. Εκείνη την βραδιά κατάφεραν οι οργανωτές να παρουσιάσουν μέσα σε δύο ώρες την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και να καταδείξουν με ιδιαίτερη έμφαση και γλυκύτητα την πορεία από το σπήλαιο στον Παρθενώνα, τους Δελφούς και την  Ολυμπία. Από τα ζωγραφισμένα ψάρια στο εσωτερικό των βράχων, στη γραφή της Αντιγόνης και του Προμηθέα Δεσμώτη. Η παγκοσμιότητα έλαβε το μήνυμα της εξελικτικότητας του ανθρώπινου είδους ως και τον τόπο πού συντελέσθηκε το μέγα θαύμα του λόγου, της Αρχιτεκτονικής, της Ιατρικής, της Πολεοδομίας, του Θεάτρου, της Λογοτεχνίας, της Φυσικής, των  Μαθηματικών και όλων εκείνων των θαυμαστών πού βοήθησαν στην ανατροπή της έννοιας του ζώου και την μετατροπή του σε έλλογο εξελισσόμενο ον.
Αντίθετα, στο Λονδίνο μας έδειξαν την βιομηχανική τους εξέλιξη, την ενασχόληση τους με το metal (έτσι ακριβώς αντέγραψαν την λέξη οι Άγγλοι και την κακοποίησαν αφαιρώντας το τελευταίο γράμμα όμικρον). Είναι από τους καλλίτερους στην εξόρυξη από τα ορυχεία πού ονομάζουν Mines, αγνοώντας ότι τα mines προέρχονται από τον Βασιλιά της Κρήτης Μίνωα (Ο Μινώταυρος στις στοές των ορυχείων).
Πίστευα γι’ αυτό τον λαό πώς έχει βάθος και κουλτούρα ποιότητας, και αισθάνθηκα άσχημα πού διαψεύσθηκα. Μα να παρουσιάσουν τον Μίστερ Μπίν σαν εθνικό τους  κατόρθωμα? Οι Έλληνες όταν εμπνεύσθηκαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και  όταν επινόησαν την ιερή Ολυμπιακή φλόγα της ειρήνης είχαν στις ψυχές τους τις πανανθρώπινες αξίες, μιλούσαν μέσα από τη φωτιά της δάδας για να κάνουν πιο εύγλωττη την φλογισμένη τους ματιά, προσπάθησαν και άγγιξαν τις υπαρξιακές χορδές των συνανθρώπων τους. Δεν είχαν υπ’ όψιν τους ούτε τους σπόνσορες, ούτε τα αναβολικά φάρμακα, ούτε τις διαφημίσεις της οδοντόκρεμας πάνω στις φανέλες των αθλη
Keywords
Τυχαία Θέματα