Το παραμύθι με τον δράκο και τη Μέρκελ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα επικρατεί αντιγερμανικό κρεσέντο. Από πολλές πλευρές τροφοδοτείται μια ρητορική που σε γενικές γραμμές συγκλίνει στη διαπίστωση ότι η Μέρκελ «δεν βοηθάει την Ελλάδα να σωθεί» και άλλα αντίστοιχα. Λες και η Μέρκελ οφείλει να πολιτεύεται με βάση τις ανάγκες της Ελλάδας.

Πρόκειται
για μια παράλογη στάση που καταλήγει στον αντιευρωπαϊσμό, η επικράτηση του οποίου θα οδηγήσει τη .......
χώρα οριστικά στο γκρεμό. Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε βεβαίως και η φανφαρόνικη στάση του Σαμαρά, το προηγούμενο διάστημα που κόμπαζε ότι όλα τα σφάζει κι όλα μαχαιρώνει. Ότι σε… δέκα μέρες έκανε όσα δεν έγιναν σε δέκα χρόνια. Και όταν τα βρήκε μπαστούνια στο Γιούρογκρουπ φόρεσε πλερέζες.

Είναι όμως τα πράγματα όπως παρουσιάζονται; Δικαιολογείται αυτό το αντιγερμανικό μένος; Ας το δούμε.

Κατ αρχήν δεν είναι ακριβές ότι η Γερμανία «δεν βοηθάει». Με τις πλάτες της Γερμανίας η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ, με τις ίδιες πλάτες έγινε μέλος της Ευρωζώνης, γερμανικά ήταν, κατά μεγάλο ποσοστό, τα λεφτά που δοθήκαν για υποδομές και έγιναν λούσα και καλή ζωή επί τριάντα χρόνια, γερμανικά είναι σε μεγάλο μέρος και τα δάνεια με τα οποία κρατιέται στη ζωή σήμερα η ελληνική οικονομία.

Ασφαλώς όλα αυτά δεν γίνονται για την ψυχή της μάνας τους. Έχουν συμφέρον, κερδίζουν από την Ελλάδα. Αλλά αν δεν κέρδιζαν γιατί να το κάνουν; Επειδή έχουμε ενδόξους προγόνους, ή επειδή είμαστε περιούσιος λαός όπως νομίζουν μερικοί; Έτσι αρθρώνονται οι διεθνείς και διακρατικές σχέσεις – τι να κάνουμε- το θέμα είναι να εξασφαλίζει κάποιος αμοιβαιότητα.

Δεύτερον, πώς είναι δυνατόν Έλληνες πολιτικοί να κατηγορούν την Μέρκελ ότι κάνει πολιτική για εσωτερική κατανάλωση στη χώρα της - λόγω των εκλογών- όταν οι ίδιοι είναι δάσκαλοι στο είδος; Να βγάλουν τη σκούφια τους να τη χτυπήσουν.

Τρίτον, για ποιο λόγο η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να σώσει – χωρίς να βάλει τους όρους της - την Ελλάδα- αν μπορεί να τη σώσει κανείς πλέον - όταν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν το έκαναν τόσα χρόνια και πολλοί εξακολουθούν να αδιαφορούν και σήμερα; Από πού κι ως που είναι υποχρεωμένοι κάποιοι άλλοι να μας χρηματοδοτούν βρέξει χιονίσει; Γιατί θα μείνουμε στην Ευρωζώνη αν δεν έχουμε τα κριτήρια; Και σε τελευταία ανάλυση γιατί μια χώρα που βλέπει τους Έλληνες να καίνε τη σημαία της, να την αποκαλούν δύναμη κατοχής και τοκογλύφο, οφείλει να τους βοηθήσει;

Μήπως γιατί «αν πέσει η Ελλάδα θα πάρει μαζί της και την Ευρωζώνη», όπως με αφέλεια διακηρύσσει ο Τσίπρας μέχρι τώρα και πλέον φαίνεται προσχωρεί και κυβερνητική πλευρά; Γιατί η Ευρώπη να βοηθήσει ένα μέλος που πάει όλο και πιο πολύ στον αντί-ευρωπαϊσμό;

Κακά τα ψέματα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αρνείται πάντα να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Οδήγησε τη χώρα στα βράχια, έχασε τις ευκαιρίες που έδωσε η Ευρώπη, κατασπατάλησε τους κοινοτικούς πόρους, υπερδανείστηκε για να μοιράζει τα λεφτά σε ψήφ
Keywords
Τυχαία Θέματα