«Το εργατικό εισόδημα στο εκτελεστικό απόσπασμα»

Του Θεόδωρου Κουτρούκη
Οι συζητήσειςανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόϊκα κυοφορούν δραματικές μεταβολές στηνπολιτική μισθών και εισοδημάτων. Αςγίνει κρυστάλλινο: Η λεγόμενη διελκυστίνδα για τον 13ο και 14ο μισθό είναι συμβολικήκαι αποπροσανατολιστική. Το κρίσιμο διακύβευμα είναι το συνολικό ετήσιοεισόδημα των μισθωτών. Τυχόν διάσωση των δώρων Χριστουγέννων και του........ Πάσχα θαέχει αξία μόνο για επικοινωνιακές πιρουέτες και για επίδειξη υποτιθέμενωνεπιτυχιών από οιονεί
«ηρωικούς διαπραγματευτές», όταν το πέραν του βασικούμισθού τμήμα των αποδοχών που είναι και το μεγαλύτερο (επιδόματα, μισθολογικήωρίμανση, λοιπές παροχές) θα κουρεύεται «με την ψιλή».
Ηκατάργηση της μετενέργειας (ιδίως η άρση της αυτόματης ενσωμάτωσης των όρων τωνσυλλογικών συμβάσεων που εκπνέουν στις ατομικές συμβάσεις εργασίας) και ημετατροπή της διαιτησίας σε εκούσια (και μάλιστα σε μια εποχή που τα εργατικάσυνδικάτα βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο) θα αποτελέσουν την τελευταίαπράξη του δράματος, ακόμη κι αν -υποθετικά- θεσμοθετηθεί και 15ος μισθός. Όλατα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση ευεπίφορων στη μυθολογία ψηφοφόρωνΟιέλληνες μισθωτοί θα αντιληφθούν την τραγική συρρίκνωση του εισοδήματος τους βλέπονταςτο ετήσιο εκκαθαριστικό τους. Η ώρατων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να επωμιστούν της συνέπειες της ύφεσης καιτης κρίσης χρέους όχι μόνο με ανεργία αλλά και με δραστική μείωση τουεισοδήματος τους έφτασε.
Keywords
Τυχαία Θέματα