Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών

Λίγες ώρες απομένουν για τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών και κανείς δεν μπορεί να πει στ΄αλήθεια ότι έχει αγωνία για το αποτέλεσμα αφού η νίκη της κ. Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται βέβαιη. Αυτό όμως που απασχολεί είναι το πως θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό σκηνικό, ποιες συμμαχίες θα επιτευχθούν, αλλά και πως αυτές θα επηρεάσουν την Ευρώπη. Την ίδια ώρα μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος...
"Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) το οποίο όπως φαίνεται για πρώτη φορά μπαίνει στη βουλή
και θα μπορεί να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν η κεντροδεξιά, οι Χριστιανοδημοκράτες, CDU, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, θα ηγηθεί και πάλι κυβέρνησης συνεργασίας με την επίσης δεξιά παράταξη των Χριστιανοκοινωνιστών, το CSU. Στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθούν οι Σοσιαλδημοκράτες, το SPD του Μάρτιν Σουλτς.

Όμως τι γίνεται με την άνοδο του ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού ΑfD, αλλά και το ξενοφοβικού, του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του οποίου ηγείται ο Κρίστιαν Λίντερ;

Η είσοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια προκαλεί ανατριχίλα στη Γερμανία και όχι μόνο και αναζητούνται ευθύνες για το τι φταίει. Εκτός όμως από ανησυχία η είσοδος του AfD στη βουλή μπορεί να αλλάξει και τα δυναμικά στη σύσταση συμμαχιών. Μάλιστα το επιτελείο της Μέρκελ εξέτασε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το FDP του Λίντερ αλλά μια αδύναμη κυβερνητική συμμαχία θα έχει απέναντί του την ακροδεξιά να της εξαπολύει διαρκώς επιθέσεις για το προσφυγικό και όχι μόνο, εμποδίζοντας την Μέρκελ να συνεχίσει την ίδια πολιτική γραμμή που ακολουθούσε μέχρι σήμερα, με ενδεχόμενο να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου.

Οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις είναι πολλές. Υπήρξαν συζητήσεις για συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών- Φιλελευθέρων- Πρασίνων, τον περιβόητο συνασπισμό «Τζαμάικα» από το χρώμα των κομμάτων αυτών που είναι ίδια με αυτά της σημαίας της Τζαμάικα, όμως λέγεται πως έχουν υπάρξει διαφωνίες και αντιδράσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο. Ανάλογες κινήσεις λέγεται πως έκανε και ο κ. Σουλτς αλλά και αυτά έληξαν άδοξα.

Όμως η κ. Μέρκελ μπορεί να βγει από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του κ. Σουλτς. Η συνέχιση της συνεργασίας, δηλαδή της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD),λένε αναλυτές, είναι η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη. Αυτό φαίνεται πως επιθυμεί και η Κομισιόν. Επίσης η κ. Μέρκελ θα μπορέσει να προωθήσει την ατζέντα της χωρίς να υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς ημέρες. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα ερωτήματα που πλανώνται και αφορούν το μέλλον της ΕΕ, τις κοινωνικές ανισότητες, το ελληνικό ζήτημα, οι σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, το κλίμα καθώς και οι εξελίξεις σε Συρία που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή και φαίνεται πως η Γερμανία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις με την Γαλλία του Μακρόν να προσπαθεί να αντισταθμίσει τον ρόλο της χώρας του έναντι της Γερμανίας στην ΕΕ και στη διεθνή σκηνή.
Keywords
Τυχαία Θέματα