Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καθηγητές για την πολιτική επιστράτευση

Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται από την Κυβέρνηση σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης».
Το Διάταγμα εξηγεί πως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η......
οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Στους Καθηγητές εάν κηρυχθεί πολιτική επιστράτευση
θα διανεμηθούν «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» , προκειμένου να κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Πανελλαδικές και Ενδοσχολικές Εξετάσεις.
Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες.
Εάν κάποιος καθηγητής αρνηθεί να αποδεχτεί το «φύλλο ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» θα του επιβληθεί διοικητική ποινή. Κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός δικάζεται στο Αυτόφωρο.
Εάν κάποιος καθηγητής απουσιάζει από το σπίτι το «φύλλο θα θυροκολληθεί στο σπίτι του και θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Επιστράτευσης βαραίνει τον αρμόδιο υπουργό και στην περίπτωση των καθηγητών τον υπουργό Παιδείας.
Το έτος 2006 όταν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της πολιτικής επιστράτευσης , διότι αμφισβητούσε την ισχύ του Ν.Δ. 17/1974, με το σκεπτικό ότι το Διάταγμα εκδόθηκε, βασιζόμενο στο παλιότερο Σύνταγμα του 1952, το ΣτΕ δεν εξέδοσε καμία απόφαση αποφάσισε ποτέ επί του θέματος, καθώς η Κυβέρνηση απέσυρε την απόφαση της επίταξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα