Τι κρύβουν αρχαιολόγοι και υπουργείο για την Αμφίπολη

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διοχετεύονται πληροφορίες από την ανασκαφή στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη εγείρονται τις τελευταίες ημέρες, με τους έκτακτους αρχαιολόγους να δηλώνουν πως το υπουργείο έχει μετατρέψει σε ριάλιτι την ανασκαφή και πολιτευτή των Σερρών να δηλώνει πως σύμφωνα με την ενημέρωσή του πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παράλληλα, ερωτήματα προκύπτουν σχετικά και με την ίδια την πορεία της ανασκαφής και την καθυστέρηση με την οποία φθάνουν οι πληροφορίες στην κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου
στις 2 Σεπτεμβίου αναφερόταν μεταξύ άλλων πως στον τύμβο Καστά διενεργούνται εργασίες στήριξης και προστασίας του μνημείου από τα επιδεινούμενα καιρικά φαινόμενα.

Μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε είναι και η παρακάτω για την οποία αναφέρεται πως γίνονται εργασίες αντιστήριξης «για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς».
Ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά στην εν λόγω φωτογραφία και συγκεκριμένα κάτω δεξιά, δείχνει ένα σχήμα που παραπέμπει σε ρόδακα, πράγμα που σημαίνει ότι και το επιστήλιο του δευτέρου διαφραγματικού τοίχου διακοσμείται από ρόδακες, κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο.

Πάλι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, ο διαφραγματικός τοίχος δεν μπορεί να είναι αυτός όπου τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί άνοιγμα 40x50 εκατοστά. Ο λόγος είναι ότι στον εν λόγω τοίχο το υπουργείο αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε «κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων».

Ωστόσο το «Βήμα της Κυριακής» της 31/8/2014 είχε διαφορετική άποψη αφού ανέφερε πως οι αρχαιολόγοι «πίσω από τον μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθιαλάμου ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ επί του διαφραγματικού τοίχου : μια νέα είσοδο χωρίς θύρα που οδηγεί σε μια αίθουσα. Η είσοδος , αν και ήταν αναμενόμενη ως εύρημα – εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους καθώς κοσμείται με μαρμάρινα επιστύλια τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες. Οι κίονες διαιρούν το άνοιγμα σε δύο μέρη δημιουργώντας έτσι δύο εισόδους, φτιάχνοντας ένα μνημειακής όψεως πρόπυλο, που ενδυναμώνει την άποψη πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ταφικό μνημείο»

Είναι σαφές ότι το άρθρο αναφέρεται στον χώρο μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο και θα ήταν ακριβής αν υποθέσουμε πως οι αρχαιολόγοι είδαν μέσα από το άνοιγματου αριστερού άνω άκρου του τοίχου. Η αναφορά δεν μπορεί να γίνεται για τον ίδιο τον δεύτερο τοίχο αφού - πάλι σύμφωνα με το υπουργείο- ήταν γεμάτος χώμα μέχρι την οροφή, συνεπώς οι αρχαιολόγοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δουν τι είδος εισόδου βρίσκεται από κάτω τους.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το δημοσίευμα προηγήθηκε της ανακοίνωσης για τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκύπτει ότι η αρχαιολογική ανασκαφή βρίσκεται αρκετά μπροστά σε σχέση με τις ανακοινώσεις του υπουργείου. Με αυτή τη λογική, είναι σαφές πως οι αρχαιολόγοι έχουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία για την ταυτότητα του μνημείου, ίσως και του νεκρού τα οποία όμως για άγνωστους λόγους δεν κοινοποιούν μέχρι σήμερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα