Τα τρία εκατομμύρια μεταναστών που θα καταφθάσουν στην ΕΕ μέχρι το 2017 θα "τονώσουν" την ευρωπαϊκή οικονομία!

Τρία εκατομμύρια μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια, θα εισέλθουν εντός της ΕΕ έως το 2017 σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να έχει οριακά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα .
Σε μια πρώτη εκτίμηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης από το μεγαλύτερο μεταναστευτικό... κύμα στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η εισροή αυτή θα μπορούσε να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,2 έως 0,3 τοις εκατό.
Ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Pierre Moscovici δήλωσε ότι η επίδραση
των μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ‘‘αδύναμη, αλλά θετική‘‘ και θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της αυξανόμενης εχθρότητας από τους γηγενείς Ευρωπαίους πολίτες προς το μέρος τους.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εισροή των προσφύγων δεν θα έχει πιθανόν και αρνητικές επιπτώσεις ή ακόμη και να εκπαραθυρώσει ανθρώπους έξω από την αγορά εργασίας», δήλωσε ο Moscovici, αποκαλύπτοντας τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε έναν ορισμένο αριθμό ιδεών που στηρίζει ο Πρόεδρος (Jean-Claude) Juncker,« ο οποίος έχει ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει‘‘, τόνισε ο ίδιος .
Οι νέες αφίξεις μεταναστών θα δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη σε υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους νέους αιτούντες ασύλου , ανέφερε η Επιτροπή .
Αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια μεσοπρόθεσμη ενίσχυση λόγω της αύξησης του αριθμού των διαθέσιμων εργαζομένων «εφόσον υφίστανται οι κατάλληλες πολιτικές που θα είναι σε θέση να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ευρίσκεται σε μέτρια επίπεδα ανάκαμψης κατά τα επόμενα δύο έτη μετά την ελληνική διάσωση , παρά τις αντιξοότητες από την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, η Επιτροπή ανέφερε ο Μοσκοβισί.
Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών που παρεμποδίζουν την αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές, οι 19-χώρες της ζώνης του ευρώ βλέπουν αύξηση κατά 1,6 τοις εκατό το 2015, 1,8 τοις εκατό το 2016 και 1,9 τοις εκατό το 2017.
Η Ελλάδα, η οποία έχει δει περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες να πατούν το ελληνικό έδαφος το τρέχον έτος, παραμένει σε ανησυχία με την οικονομία της να ολισθαίνει σε ύφεση το 2015 μετά από τόσους μήνες της κρίσης και μιας συμφωνίας διάσωσης, η οποία κατέληξε σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που έκλεισαν τις τράπεζες για εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, h ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016, αλλά το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης αναμένεται να φέρει μια επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.
Το έλλειμμα της Ισπανίας είναι εν τω μεταξύ είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις, προσθέτοντας ανησυχίες οι οποίες οδήγησαν τις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα να δώσει εντολή στην Μαδρίτη να παρουσιάσει ένα νέο προϋπολογισμό που θα είναι πιο κοντά στους κανόνες της ΕΕ.
Το όριο της ΕΕ για έλλειμμα 3,0 τοις εκατό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά για την Ισπανία το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει το 3,6 τοις εκατό το 2016, υψηλότερο από το 3,5 τοις εκατό που είχε προβλεφτεί μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.
Το ενοχλητικό έλλειμμα της Γαλλίας εντωμεταξύ δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το τρία τοις εκατό το 2017, προσθέτοντας ανησυχίες για επανειλημμένες παραβιάσεις των φορολογικών στόχων της ΕΕ.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και επίσης η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου στην Ευρώπη, είναι η μοναδική που βλέπει την οικονομία της να αυξάνεται κατά 1,7 τοις εκατό το 2015 και 1,9 τοις εκατό το 2016 και δύο της εκατό το 2017.
pentapostagma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα