«Τα νούμερα δεν βγαίνουν»

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης

Βαλθήκαμε -εμείς οι πάντοτε ευαίσθητοι, στις αλλαγές ατμόσφαιρας, μηντιακοί- να τον μετατάξουμε οριστικά στην κατηγορία των (διεθνών, είναι αλήθεια) συλλεκτών. Εκείνος όμως επιμένει, επανήλθε στον χώρο της δημόσιας αντιπαράθεσης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Πρόεδρο του ΣΕΒ κατά τα άλλα, ο οποίος την παραμονή της Μεγάλης Ημέρας της Ελλάδας (γιατί εκεί καταντήσαμε, Μεγάλη......
Ημέρα να είναι για τη χώρα της φαιδράς
πορτοκαλέας η ημέρα που υποδέχεται την Τρόικα εξωτερικού) βγήκε και είπε, ίδιος το παιδάκι του παραμυθιού με τα ρούχα του βασιλιά, το απλό: «Τα νούμερα δεν βγαίνουν». (Βέβαια, είπε και το άλλο, που το ζούμε όλοι εμπειρικά: ότι όσο προχωράει το 2013, η ύφεση βαθαίνει. Και το ακόμη πιο άλλο: ότι ούτε το 2014 θα φέρει την πολυσυζητούμενη ανάκαμψη/επανεκκίνηση/reboot κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, οι Τρεις Αρχηγοί – η Τρόικα εσωτερικού: πάει πια, την κέρδισαν την έκφραση που στην αρχή τη θεωρήσαμε απαράδεκτα προσβλητική! – συμφωνούσαν να βαφτίσουν, με κάθε επισημότητα, το χαράτσι Βενιζέλου (το οποίο ορθότατα ο Β.Β. «εξερχόμενος του Μαξίμου» το περιέγραψε ως μόνη λύση από τα αδιέξοδα του καλοκαιριού του 2011 – δυο χρόνια πριν!), το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδότησης Δομημένων Επιφανειών, σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, δηλαδή ένα «κλικ» ελαφρότερο, ασφαλώς εισπραττόμενο μέσω ΔΕΗ (φυσικά).: μόνο που Εκάλη και Καλλίπολη δεν φορολογούνται το ίδιο – χώρια που 100 τετραγωνικά στην Εκάλη δεν τα βρίσκεις). Άφησαν δε, στον Αντώνη Μανιτάκη τη μέριμνα να πείσει την Τρόικα εξωτερικού ότι η συζήτηση περί επιόρκων, κοπανατζήδων , η κατάρτιση σχεδίων στελέχωσης κοκ αποτελεί «ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα» συνυπογράφοντες – και οι Τρεις, ρητά – την άποψη ότι μόνη «κόκκινη γραμμή» στην Ελλάδα είναι η ιερή αγελάδα «δημόσιος υπάλληλος».

Την ίδια, πάντως, στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας/ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (μην και ξεχάσετε το «Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο»!) προέβαινε σε νέα τσακίσματα της μέσης – η συμφωτογράφηση με τον Πάνο Καμμένο διδάσκει, πώς δεν διδάσκει; - προκειμένου να εξηγήσει ότι και «εντός Ευρωζώνης» θα πρέπει να φανταζόμαστε το μέλλον, αλλά και το «πάση θυσία» δεν έχει νόημα. (Εδώ η παραβολή δεν είναι το παιδάκι με το «ο βασιλιάς είναι γυμνός!» Είναι η μνήμη των Βυζαντινών, εκείνων που απεραντολογούσαν για το μήκος των φτερών των αγγέλων, ενώ ο Τούρκος σίμωνε στα τείχη της Πόλης).
Όμως, τι θα πει «τα νούμερα δεν βγαίνουν»; Σε τι μεταφράζεται; Να σας το πούμε, επειδή ο Δημ. Δασκαλόπουλος το περέλειψε: Τα έσοδα του Μαρτίου διαμορφώθηκαν με το καλό με -13,9%. Το τρίμηνο έκλεισε με -10% . (Ο στόχος για το 2013 είναι, αναθεώρηση στην αναθεώρηση, -6,5%). Α, ναι, το 2012 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα -4,5% (στόχο είχε, αναθεώρηση στην αναθεώρηση, κάτι σαν -1,5%), ενώ το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ήταν στο -9%. Σπεύδει, βέβαια, να διευκρινίσει ο Γιάννης Στουρνάρας ότι εδώ μπαίνουν στη μέση οι ζημίες τραπεζών που κάλυψε ο Προϋπολογισμός – βλέπετε, δεν είχαμε ανοίξει, τότε, το πανηγυράκι του bail-in με την Κύπρο, οπότε μετά τη διάσωση Βενιζέλου/Λαυρεντιάδη, που έγινε σε υψηλούς τόνους, είχαμε τις διακριτικότερες αλλά πολύ βαρύτερες ΤΤ, Αγροτικής, συνεταιριστικών… Αυτές, λοιπόν, οι ζημιές δεν απαιτούν διόρθωση του ελλείμματος, νέα μέτρα κοκ, πηγαίνουν απευθείας στο χρέος. Άρα… κατά Μνημόνιο δεν υπάρχει το πρόσθετο έλλειμμα.

Πάντως, μία είναι η ουσία. Τέτοια είναι η ουσία. Τα νούμερα, σταθερά, δεν βγαίνουν. Θα ρωτήσετε: «Μα, η Τρόικα (εξωτερικού) δεν το βλέπει;». Το βλέπει μια χαρά – αλλά το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι «Ευρωπαίοι εταίροι» στο πειραματόζωον «Η ΕΛΛΑΣ» είναι πολύ μεγάλο – οπότε η πορεία οφείλει να συνεχιστεί. Για όσο…

Άλλωστε, εδώ και ο Δημ. Δασκαλόπουλος που το είπε το «Τα νούμερα δεν βγαίνουν» δεν προχώρησε πολύ παρακάτω τον συλλογισμό του. Στον αστερισμό των διαπιστώσεων θα ζήσουμε για λίγο. Οι εξ ημών πιο προβηματισμένοι («σοφοί δε προσιόντων») στον αστερισμό των αδυσώπητων ερωτημάτων (“What next?”, «Πόσο μοναδικό το κυπριακό bail-in;») Οι εξ ημών πιο εξουσιακοί, στον αστερισμό της συγκάλυψης – ή των λεκτικών γυμνασμάτων. Τουλάχιστον, με τα μάτια ανοιχτά και χωρίς βόσκηση κουτόχορτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα