Στη Βραζιλία ψάχνουν κάποιον που δεν τα έχει αρπάξει

Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη λατινοαμερικανική χώρα

Αποσβολωμένοι παρακολουθούν στη Βραζιλία...
τις καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στη χώρα. Όχι πως οι Βραζιλιάνοι δεν είχαν «εικόνα» του τι εστί διαφθορά και διαπλοκή. Άλλο όμως είναι να το «ξέρεις» και άλλο να σου το σερβίρουν με το νι και με το σίγμα.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη λατινοαμερικανική χώρα δεν περιγράφονται: επιχειρηματίες, δημόσιοι λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστές, πολιτικά στελέχη, πρώην και νυν
υπουργοί, όλοι πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία χωρίς τέλος με βαλίτσες που πάνε κι έρχονται γεμάτες χαρτονομίσματα, πτήσεις που ναυλώνονται για να μεταφέρουν δισεκατομμύρια, τραπεζικούς λογαριασμούς που εξαϋλώνονται εν μια νυκτί, «καταδότες» που κρατούνται σε διάφορα «κελιά» και των οποίων τα ίχνη εξαφανίζονται...

Και στην καρδιά όλων η Petrobas. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός από τον οποίο μοιάζει να κρέμεται ολόκληρη η Βραζιλία.

Στην πραγματικότητα το ερώτημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ποιος... δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Και να φανταστεί κανείς ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται λίγο πολύ τυχαία. Μια σύλληψη ενός «μικρού ψαριού», του Αλμπέρτο Γιούσεφ, που αποδείχτηκε όχι μόνο ότι ήξερε πολλά για πολλούς, αλλά και ότι ήταν και διατεθειμένος να «κελαηδήσει» σε αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή.

«Μπίζνες»

Και εκεί άρχισαν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο όλα τα κεφάλια. Μέχρι στιγμής, 16 βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, ανάμεσά τους πρώην και νυν μεγαλοστελέχη της Petrobas και άλλοι επιχειρηματίες, αλλά και ο πρώην ταμίας του κυβερνητικού, πανίσχυρου, Εργατικού Κόμματος.

Τι έκαναν; Τις γνωστές – σε εμάς – «μπίζνες»: τα διοικητικά στελέχη της πετρελαϊκής, που – υπ’ όψιν – απασχολεί 86.000 εργαζόμενους και συναλλάσσεται με πάνω από 20.000 εταιρείες στη χώρα, δεν έδιναν έργα παρά μόνο σε όσους ήταν διατεθειμένοι να τους τα σκάσουν.

Σχεδόν κανένας επιχειρηματίας που κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιο δημόσιο έργο από την Petrobas δεν το έκανε χωρίς να λαδώσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής από τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Βραζιλίας μόνο οι δύο δεν έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Και το κόμμα; Ε, έπαιρνε και αυτό το κατιτίς του, αλλά μη φανταστείτε, η «στάνταρ ταρίφα» – όπως αποδεικνύεται από την ένορκη διαδικασία – ανερχόταν στο 3%. Σας φαίνεται λίγο; Όταν μιλάμε για ποσά που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «φακελάκι» μόνο μικρό δεν ήταν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και τους «μάρτυρες» που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια για να σώσουν το τομάρι τους και να προλάβουν τα χειρότερα για τον εαυτό τους, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω του ενεργειακού κολοσσού υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, όμως κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό ποσό.

Αμηχανία

Το ντόμινο των αποκαλύψεων έχει φυσικά και πολιτικές συνέπειες... Όπως δείχνουν τα πράγματα, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία. Ένα από τα βασικά συνθήματα στην προεκλογική της εκστρατεία ήταν η μάχη κατά της διαφθοράς και η κατάργηση της ανισότητας εν όψει της δικαιοσύνης (εκεί όπου έχει ριζώσει η δικαιοσύνη των «τριών P»: Putas, Pretos, Pobres - Πουτάνες, Μαύροι, Φτωχοί). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Η Ρούσεφ επαναλαμβάνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ότι όλα θα έρθουν «στο φως» και οι ένοχοι θα πάνε στο εδώλιο... Όσο περνάνε βέβαια οι μέρες και πληθαίνει η λίστα με τα ονόματα των κατηγορούμενων, κρύος ιδρώτας λούζει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Πού θα σταματήσει ο κατήφορος; Ο Λούλα, μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, φέρεται να ζήτησε από τη Ρούσεφ να μην ανακοινώσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο έως ότου αποκτήσει εικόνα για όλους τους εμπλεκόμενους. Και φυσικά η κυβέρνηση έχει βγάλει έξω τα σκυλιά της – οικονομολόγους, συμβούλους και κάθε λογής παρατρεχάμενους – να τρομοκρατήσουν τους πολίτες σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την οικονομία της χώρας η κατάρρευση μιας εταιρείας σαν την Petrobas...

Τι τους λένε; Λίγο πολύ ότι, εάν συνεχιστούν οι «αδιάκριτοι πυροβολισμοί» κατά του ομίλου, τότε ενδέχεται να παγώσουν όλα τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι και ότι ολόκληρη η χώρα κινδυνεύει με απόλυτη παράλυση. Γι’ αυτό, κύριε δικαστά, μην το παρακάνουμε κιόλας.
Keywords
Τυχαία Θέματα