Στη Βουλή τη Δευτέρα νομοσχέδιο για το «κούρεμα» στις συντάξεις

Στις τελικές αποφάσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών ώστε να λάβει η Ελλάδα το νέο δάνειο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ψήφισής τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα.

Έτσι, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να κατατεθεί κατεπείγον νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στους μισθούς....
Η Αννα Διαμαντοπούλου,
εξέφρασε τη διαφωνία της για τις περικοπές που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατα 15% θα οφελούσε περισσότερο τα ταμεία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Επίσης θα κατατεθεί δεύτερο νομοσχέδιο, με επείγοντα χαρακτήρα, για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που καθορίστηκε, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων και στις 11 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετα την ενημερωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκήρωση του PSI.

Εκτενής συζήτηση έγινε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο», δήλωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και μετέφερε τη φράση του κ. Παπαδήμου, ότι η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου θα αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται η χώρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται το 1/3 των 6200 στρεμμάτων να γίνει πράσινο, το 1/3 να δομηθεί και το υπόλοιπο 1/3 ελεύθεροι χώροι.

Η Αννα Διαμαντοπούλου και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν να ληφθεί πρόνοια ώστε ο συντελεστής πρασίνου που θα προβλεφθεί να μπορεί να ανταλλαγεί με τη διαμόρφωση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η πορεία του προγράμματος «Ήλιος» και τονίστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα