Πυρά Κασσελάκη για την παρέμβαση στις προσφορές των σουπερμάρκετ


Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι προτίθεται να βάλει περιορισμούς στις προσφορές τύπου 1+1 στα προϊόντα των σουπερμάρκετ, με επιχείρημα ότι οι πολίτες αγοράζουν προϊόντα που δεν χρειάζονται και πως με αυτές τις προσφορές οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν συγκρίσεις τιμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει

ότι η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και πως ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η αισχοκέρδεια είναι οι έλεγχοι.

«Με έναν τρόπο θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση στα σουπερμάρκετ: Έλεγχοι. Έλεγχοι σοβαροί, συστηματικοί, με στόχο τη μείωση των τιμών», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης και σημειώνει: «Αντί γι' αυτό τι κάνει; Παρεμβαίνει στο… μάρκετινγκ και καταργεί τις προσφορές 1+1 στα σουπερμάρκετ, με το πρόσχημα ότι οι πολίτες στοκάρουν προϊόντα!».

Και καταλήγει σχολιάζοντας ότι «υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, νομίζοντας ότι αν τους επιβαρύνουν με τέτοιους έμμεσους τρόπους, δεν θα το καταλάβουν. Αυτά πιστεύεις όταν αγνοείς ότι οι πολίτες ζουν "εξαρτημένοι" από τον μισθό τους».

Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει να επιβάλει «κόφτη» στις προωθητικές ενέργειες μέσω ορισμού ανώτατου ποσοστού όγκου αλλά και αξίας του προϊόντος που θα επιτρέπεται να πωλείται υπό καθεστώς προσφοράς.

Στόχος του υπουργείου είναι, όπως διευκρινίζεται, οι μειώσεις των τιμών να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, ο καταναλωτής να μπορεί να κάνει πιο εύκολα σύγκριση τιμών μεταξύ προϊόντων αλλά και μεταξύ αλυσίδων, και οι αρχές να επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια τόσο στον καθορισμό των τιμών όσο και στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων.

Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι περίπου το 70% σε αξία των πωλήσεων στα σουπερμάρκετ είναι από προϊόντα που τελούν υπό κάποια προωθητική ενέργεια. Και το υπουργείο εκτιμά ότι προσφορές του τύπου 1+1 παραπλανούν τους καταναλωτές γιατί τους οδηγούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων χωρίς να τα χρειάζονται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε ότι «αυτή η πρακτική των σουπερμάρκετ έχει ως αποτέλεσμα ένας πολίτης να στοκάρει με προϊόντα. Αντί να πάρει ένα σαμπουάν που χρειάζεται, αναγκάζεται να πάρει 1+1 για να το πάρει σε προσφορά ενώ χρειάζεται μόνο ένα. Τελικά αυτό δεν βοηθάει στο να έχουμε μία σταθερά χαμηλή τιμή στα προϊόντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα