«Πράσινο φως» της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ...


Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες διαπραγματεύσεων...


Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το Κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση και από τα 31 κράτη μέλη της συμμαχίας. Ένα ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Η Τουρκία αρχικά εμπόδιζε την ένταξη και των δύο κρατών. Η Φινλανδία εντάχθηκε τελικώς στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2023, αλλά η Τουρκία εξακολουθούσε να «παγώνει» την ένταξη της Σουηδίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στην πτήση επιστροφής από Βουδαπέστη στις 19 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Keywords
Τυχαία Θέματα