Που οδηγεί τους αρχαιολόγους η μυστηριώδης σκάλα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης

Απόλυτη σιγή τηρούν οι επίσημες πηγές έως την ενημέρωση για την πρόοδο της ανασκαφής, η οποία θα γίνει αύριο στη μία το μεσημέρι, στο μουσείο της Αμφίπολης. Παράλληλα.

Ωστόσο ανεπίσημα διαψεύδονται οι φήμες...
που κυκλοφόρησαν σχετικά με το ταφικό μνημείο, ότι δηλαδή βρέθηκαν σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπόγειο χώρο, κάτω από το τεχνητό, παραλληλόγραμμο όρυγμα του τρίτου θαλάμου.

Αγωνία για τον ένοικο του τάφου
Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων στρέφεται πλέον στα αποτελέσματα της «ακτινογραφίας» του τύμβου Καστά, προκειμένου να λυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος για
την ταυτότητα του «ενοίκου» του τάφου.

Η Ισραηλινή αρχαιολόγος δρ Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, εκτίμησε ότι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Το πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να έχει αφιερωθεί ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο είναι πιθανότατα η Ολυμπιάδα. Κατά τη γνώμη μου, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης παραπέμπει σε γυναικεία ταφή», είπε χαρακτηριστικά.

Πελέγκ: «Το πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να έχει αφιερωθεί ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο είναι πιθανότατα η Ολυμπιάδα»

Μέλη της ανασκαφικής ομάδας δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο, αφού ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, εκτός από το ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Γιατί ναι μεν το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη «δείχνει» γυναικείο τάφο, αλλά το ίδιο υποδεικνύουν και οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, αλλά και οι μορφές των Σφιγγών.

Τα στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο για τάφο της Ολυμπιάδας, επομένως, είναι τρία. Τα στοιχεία που «δείχνουν» γυναικείο τάφο είναι τρία: Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτό.
Keywords
Τυχαία Θέματα